Klimaatbewuste ondernemingen doen het beter dan hun concurrenten

Nu er steeds meer regelgeving komt die klimaatverandering moet tegengaan/vertragen, en de impact van de opwarming steeds duidelijker wordt, kunnen beleggers niet langer de ogen sluiten voor de gevolgen.
Dat concludeert het BlackRock Investment Institute (BII) in een nieuw rapport, Adapting portfolios to climate change – Implications and strategies for all investors.  
 
Blackrock vergeleek (de prestaties van) ondernemingen op basis van hun ‘klimaatscore’. Hoe hoger die score, zo blijkt, des te hoger is hun winstgevendheid. En om op dat succes mee te liften zouden beleggers ook rekening moeten houden met kengetallen als hoeveel fossiele brandstof verbruikt een onderneming, hoeveel water, wat is hun CO2-voetafdruk? 
 
 “De snelheid waarmee de wereld verandert , onderweg naar een ‘low-carbon’ economie, kan voor portefeuilles een fors risico betekenen. Maar als de belegger zich bewust is van de gevaren en kansen kunnen daar nu ook hun voordeel mee doen, “stelt BII senior director Ewen Cameron Watt. “Factoren als klimaatrisico’s zijn te lang ondergewaardeerd, oimdat veel beleggers dachten en denken dat het ‘zo’n vaart niet zal lopen’.”
 
Het BII-onderzoek concludeert dat de impact van (erg, langdurig) slecht weer, groeiende bereidheid van consumenten om ‘groen’ te kopen (en milieuvervuilende aanbiederslinks te laten liggen), technologische ontwikkelingen en regelgeving  allemaal optellen, ook voor de keuzes die beleggers maken.
“En groen beleggen is nu mogelijk zonder dat je daar rendement voor hoeft in te leveren!”
 
Gerelateerde artikelen