Kletspraat vervuilt jaarverslagen, vindt EY

EY analyseerde 100 jaarverslagen van FTSE350 ondernemingen en is niet mals over de daarin aangetroffen teksten.
Warrige verhalen over corporate strategy nemen veel ruimte in, die beter gebruikt had kunnen worden om het vertrouwen van aandeelhouders en investeerders een boost te geven, concludeert EY in hun jaarlijkse beoordeling van de jaarverslagen van FTSE350 bedrijven. 
 
Verder bleek de kwaliteit van de jaarverslagen gestegen, vergeleken met vorig jaar. 85% van de rapporten is compliant aan alle of alle-min-één vereisten die de UK Corporate Governance Code stelt. Maar slechts 9% weet een duidelijke link te leggen tussen strategie, business model, KPI’s, beloningssysteem en belangrijkste risico’s.
 
Ken Williamson, EY partner en leider van het corporate governance team in de UK & Ireland, benadrukt nog eens dat "aandeelhouders in het jaarverslag zoeken naar nuttige informatie over hoe het bedrijf het afgelopen jaar gepresteerd heeft, en wat de plannen voor de toekomst zijn.  
Het is jammer dat de verhalen in de meeste jaarverslagen warrig zijn en geen inzicht geven hoe KPI’s zich verhouden tot de bedrijfsstrategie. Te vaak zien we dat de ondernemingen zich tevreden stellen met het invullen van het een of andere template, zonder echt na te denken over hoe zij (toekomstige) aandeelhouders kunnen overtuigen dat investeren zinvol is.”
 
Het gemiddelde jaarverslag van de FTSE350 ondernemingen is nu 167 pagina’s lang, 20 meer dan het gemiddelde van 2012, toen rapporteren over de strategieontwikkeling en beloningssystematiek verplicht werd. EY verwacht dat ze nog dikker worden, nu bedrijven ook een ‘viability statement’ moeten opnemen, en vertellen hoe zij omgaan met mensenrechten. 
 
Gerelateerde artikelen