‘Kleine woningcorporaties kunnen accountantskosten niet dragen’

Zeker de helft van de kleinere sociale woningcorporaties verdwijnt binnen nu en vijf jaar door stijgende accountantskosten.

Dat zegt Paul Minke, financieel adviseur bij sectororganisatie Aedes, in het Financieele Dagblad. 

Minke denkt dat kleine woningbouwverenigingen straks geen accountant meer kunnen vinden of betalen als gevolg van een nieuw wetsvoorstel. Corporaties die meer dan 5000 woningen verhuren krijgen, als het aan het Ministerie van Financiën ligt, een OOB-status. Die nieuwe status betekent dat de grote woningbouwcorporaties hun jaarrekeningen alleen nog mogen laten controleren door een accountantskantoor met een OOB-vergunning. 

Dat heeft gevolgen voor de kleine corporaties, denkt Minke. Als straks de grote corporaties onder het strengere regime vallen, zullen accountantskantoren daar meer personeel voor inzetten. Accountants zullen daardoor minder mensen beschikbaar hebben voor de kleine corporaties, wier jaarrekeningen ook moeten worden gecontroleerd. 

Het capaciteitsprobleem wordt vergroot door een terugloop aan kantoren met een OOB-vergunning. Waren er eind 2018 nog negen kantoren met OOB-bevoegdheid, inmiddels zijn dat er nog maar zes. Drie kantoren leverden recent hun vergunning in: Grant Thornton, Accon avm en Baker Tilly.

Lees ook: NBA bezorgd over daling aantal kantoren met OOB-vergunning

Gerelateerde artikelen