Kirsten Bakker (PwC Young Professional of the Year): accountant moet veranderen en verbinden

Kirsten Bakker begon op haar zeventiende jaar, direct na het VWO, met haar accountantsopleiding aan Nyenrode. Tegelijk ging ze aan de slag bij PwC. En werd onlangs Young Professional of the Year, mede op grond van haar visie op de adviseur van de toekomst. "Het vak verandert. De accountant doet er goed aan mee te veranderen. Met oog voor de 'softe' kant van het vak."

Geen woorden maar daden, luidt de uitdrukking. Het idee dat daden en woorden op een of andere manier met elkaar op gespannen voet staan, zelfs de strijd met elkaar kunnen aangaan, is wijdverbreid. In de psychologie schijnt er zelfs over het gevaar van de Verbaal-Performale kloof te worden gesproken: het verschil tussen VIQ (verbaal IQ) en PIQ (performaal IQ), en wordt er wel gedacht dat een grote V/P kloof duidt op een of andere stoornis, zeker bij kinderen met een hoog algemeen IQ. Perfectionisme, faalangst, motorische problemen? Verbaal-Performale kloof, mevrouw! AD(H)D, dyslexie, dyscalculie? Verbaal-Performale kloof, meneer! Autisme? NLD? Veel woorden, weinig daden – het ziet er somber uit voor uw kind!

Een vreemde (Rotterdamse?) misvatting, en het is makkelijk in te zien waarom. Discussies, uitwisseling van gedachten, hoor- en wederhoor, verbale krachtmetingen – het zijn allemaal beproefde middelen om te komen tot betere inzichten, betere besluiten en – uiteindelijk – betere daden. En omgekeerd kunnen die ‘daden’ weer op hun merites worden beoordeeld, en kan tijdens woordenrijke evaluatierondes besloten worden tot aanpassingen, aanvullingen, op- en aanmerkingen en suggesties. Met nog betere daden als gevolg. En zo kunnen woord en daad elkaar in innige samenwerking tot grote hoogten opstuwen. Hoe beter de woorden, hoe beter de daden.

Wat niet wegneemt dat het maar al te vaak uiteindelijk op daden aankomt in het leven: op de uitvoering van briljante ideeën, op de praktijk waaruit moet blijken of een achter het bureau bedachte theorie werkelijk stand houdt. De daden vormen geen tegenstelling met de woorden, ze versterken elkaar; praktijk en theorie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een spiraal van al doende leren we en al lerende doen. Daarom valt het te prijzen dat er mensen zijn die er de voorkeur aan geven een vak in de praktijk te leren – al is het dan aangevuld met theorielessen.

Mensen zoals Kirsten Bakker, die onlangs op haar 23e tot Nederlandse Young Professional binnen PwC werd uitgeroepen.

Duaal studietraject

"Ik wist al op de middelbare school dat ze iets met economie wilde doen voor haar werk, maar gaf de voorkeur aan een sterk praktijkgerichte invulling daarvan boven een theoretische, universitaire opleiding", zegt Kirsten. En zo begon ze in 2009 op haar zeventiende jaar, direct na het VWO, met haar accountantsopleiding aan Nyenrode. Tegelijk ging ze aan de slag bij PwC, waar ze inmiddels van junior naar senior associate is opgeklommen en zich als binnen de Business Unit Amsterdam bezighoudt met de controle van jaarrekeningen van klanten binnen de Banking, Asset Management en Real Estate sector.

Hoe de uitverkiezing tot Young Professional of the Year in z’n werk is gegaan? Kirsten werd door het management van haar Business Unit genomineerd, en kwam zo terecht in een groep van 15 potentiële winnaar. "Alle kandidaten moesten ‘pitchen’ met een filmpje van zichzelf waarin het thema ‘Dream your future’ centraal stond en ze hun visie op de adviseur van de toekomst toelichtten."

Veranderen en verbinden

In haar filmpje over ‘Veranderen en verbinden’ benadrukte Kirsten dat er de afgelopen jaren veel is veranderd, en de komende jaren nog meer zal gaan veranderen. Nu al hebben accountants bijvoorbeeld te maken met de verplichte kantoorroulatie voor OOB’s. En wat te denken van de ontwikkeling dat de accountant steeds vaker rekenschap moet afleggen van zijn maatschappelijke rol?

Kirsten verwacht dat deze ontwikkeling zich in de toekomst voortzet. Wil de accountant zijn positie versterken, is het van belang dat de kennis en kunde op niveau blijft. De accountant zou zich in haar ogen bovendien flexibel moeten opstellen, en niet alleen star en volgens de letter van de wet handelen.”Uiteraard moet een accountant zich wel aan de wet houden, maar hij moet ook dermate breed zijn opgeleid en ‘van alle markten thuis’ dat hij zich flexibel kan zijn in zijn dienstverlening. Ook zou hij meer aandacht moeten hebben voor de menselijke aspecten van zijn werk. "Voor ‘softe’ kant dus. Ook auditors kunnen daar baat bij hebben. Je hoort meer en je krijgt meer voor elkaar als je je menselijk opstelt en de verbinding zoekt met klanten en collega’s."

Excellent

Niet alleen haar filmpje viel in de smaak van de jury (partners van PwC), ook de staat van dienst die Kirsten in de afgelopen jaren heeft opgebouwd maakt indruk. In haar eigen woorden: "De jury waardeerde het dat ik niet alleen vertelde wat ik wilde gaan doen, maar juist dat ik al iets doe." Zo is Kirsten coach van de Associate Academie voor nieuwkomers binnen PwC, geeft zij cursussen aan associates, is ze lid van het schaduw Management Team van haar Business Unit en zit ze in de klankboordgroep Change, die zich richt op innovatie binnen het accountantsberoep. Kortom, Kirsten excelleert op het gebied van haar betrokkenheid binnen BU Amsterdam, aldus de jury.

"Verder heeft meegespeeld dat ik op relatief jonge leeftijd in staat was een overtuigende pitch neer te zetten", zegt Kirsten. Een laatste argument voor de jury was de snelheid waarmee Kirsten haar RA-titel zou behalen – naar alle waarschijnlijkheid dan, ze het studietraject toen nog net niet afgerond." Zo is het ook gegaan. Inmiddels heeft Kirsten haar duale studietraject afgerond en is ze in oktober van vorig jaar afgestudeerd als registeraccountant. Kirsten is zelfs de jongste afgestudeerde sinds de invoering van de praktijkopleiding.

Gevraagd naar haar toekomstplannen zegt ze: “Zakelijk gezien ga ik in elk geval nog een opleiding op het gebied van leiderschap volgen, een van de prijzen die ik als Young Professional of the Year heb ontvangen. Daarnaast overweeg ik een promotieonderzoek te doen. Tot slot zou ik graag via PwC nog een periode in het buitenland doorbrengen.”

Gerelateerde artikelen