Kifid open voor mkb’er met swapklacht

Het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) opent vandaag 2015 het tijdelijk loket voor de behandeling van geschillen tussen kleine mkb-bedrijven en banken over rentederivaten. Dat meldt De Telegraaf.

Deze klachtenvoorziening wordt op verzoek van de Nederlandse vereniging van banken (NVB) aan betrokken ondernemers aangeboden.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat vele duizenden mkb-ondernemers zich een ingewikkeld rentederivaat hebben laten aanmeten door hun bank, terwijl zij op zoek waren naar een eenvoudige lening met een vaste rente. In plaats daarvan sloten veel ondernemers op aandringen van de bank een ingewikkelde combinatie van twee financiële producten: een lening met een variabele rente en tegelijk een renteswap (derivaat).

Deze constructie is voor talloze ondernemers inmiddels flink gaan knellen. Zo is de waarde in vele duizenden renteswaps inmiddels negatief, wat wil zeggen dat de ondernemer er niet zonder torenhoge kosten vanaf kan. Of de opslagen op de rente zijn inmiddels verhoogd waardoor duizenden euro’s aan extra bedrijfslasten zijn ontstaan. Ook zijn de swaps in veel gevallen een strop om de nek van de ondernemer in het geval hij zijn bedrijf wil verkopen of wanneer het bedrijfseconomisch slechter gaat.

Uit onderzoek van de AFM uit mei vorig jaar blijkt dat er ongeveer 17.000 rentederivaten uitstaan bij niet-professionele mkb-ondernemingen. Het onderliggende bedrag aan financiering waar deze derivaten betrekking op hebben was destijds circa €26 miljard. De waarde van deze uitstaande derivaten was in april 2014 €2,7 miljard negatief.

Nadat ondernemers op meerdere manieren aan de bel hadden getrokken en gespecialiseerde adviseurs zich in de pers over de swappraktijken van banken druk hadden gemaakt, drong de politiek vorig jaar aan op een oplossing. Minister Dijsselbloem (Financiën) zegde daarop aan de Tweede Kamer toe dat de gang naar het Kifid opengesteld zou worden voor klachten van individuele mkb-ondernemers over hun renteswap.

Later in het eerste kwartaal van 2015 moeten de banken ook openbaar maken hoe zij de problemen met renteswaps bij mkb-ondernemingen hebben aangepakt en opgelost.