Kick-off Accountancy Expo: De innovatie-mindset

Wat doen 50 vertegenwoordigers van de belangrijkste accountancy software-leveranciers in het Autotron in Rosmalen?

Over zeven maanden vindt voor de zesde keer Accountancy Expo plaats. “We gaan terug naar de basis”, legt organisator Melle Eijckelhoff uit. Op donderdag 6 december kwamen de belangrijkste partners van het toonaangevende innovatie-event bij elkaar om het thema en de opzet van de beurs te bespreken. 

Accountancy Expo is destijds geïnitieerd door Docco om accountants- en administratiekantoren de laatste updates te tonen in software, platformen en tools. Alles wat verbetering kan brengen voor de sector. “Innovaties, releases en primeurs. Dat is wat we willen zien op het event!”, aldus Eijckelhoff. 

Het thema van 2019 is innovatie. En het event vindt plaats in het Autotron waar vroeger veel autoshows werden gehouden. “Die sfeer willen we nabootsen en de elementen die het aantrekkelijk maken. Bezoekers willen de producten kunnen zien, ervaren en aanraken. Uiteraard speelt design hierin een belangrijke rol. En prestaties: wat zit er op en aan? Dit gaan we met zijn allen realiseren.”


Wat zit er onder het doek? 

De volgende elementen zullen te vinden zijn op de Expo om de bezoekers het maximale uit hun dag te laten halen:

Central Stage
Hier worden doorlopend de laatste innovaties getoond. Exposanten zullen processen, werkwijzen en tools demonstreren. Voor de laatste primeurs moet je hier zijn. 

Demo Dome
Strak vormgegeven hands-on demonstraties van vernieuwende software, tools en systemen. 

Expo on Tour
Een rondleiding van een half uur langs de nieuwste releases op de Expo. 

Masterclasses
Toonaangevende en verrassende sprekers over het centrale thema innovatie en vernieuwing. 

Masterclass: De innovatie-mindset
Om de partners al een voorproefje te geven op het event, kwam Peter Clausman (School of Mavericks) een masterclass geven over hoe je een ‘ontwrichtende mindset’ krijgt. “Een maverick is een rebel”, zei Clausman. “Iemand die bedenkt hoe dingen anders, beter en nieuwer kunnen. Iemand die denkt in mogelijkheden. Het probleem is dat we ons altijd baseren op onze eigen ervaringen en dus de status quo niet of nauwelijks doorbreken.”

Om dit maverick-denken te bevorderen, daagde Clausman de leveranciers uit voor een spelletje boter, kaas en eieren. Een dappere deelnemer stapte naar voren en speelt drie spelletjes tegen Clausman (het werd drie keer gelijkspel). Vervolgens vroeg Clausman het publiek om in teams samen boter, kaas en eieren te gaan spelen. De uitdaging was niet om te winnen van elkaar, maar om samen zoveel mogelijk punten te halen op basis van vijf regels die Clausman op het scherm liet zien. Het bleek dat de scores van de eerste ronde niet boven de 36 punten uitkwamen. De reden is dat de spelers allerlei zelf opgelegde regels erbij gingen halen. Deze valkuil was gezet door Clausman door eerst het normale spel één-op-één spel op het podium te spelen. 

De tweede ronde ging het beter, maar nog steeds lieten de deelnemers duizenden potentiële punten liggen door niet de grenzen te doorbreken met creatieve oplossingen. De lessen van deze oefening? "Als we een moeilijke opdracht krijgen schieten we snel in executiemodus", stelde Clausman. “Beter is om eerst belachelijk hoge doelen te stellen en dan te gaan bedenken hoe je ze gaat halen. Een andere les is om te kijken naar samenwerkingen. Iedereen bleef zitten, maar door samen te werken had er voor iedereen een beter resultaat ingezeten. Wie bepaalt waar het team ophoudt?"

Innoveren doe je door voorbij de onzichtbare aannames in je hoofd te gaan; de grenzen waar je normaal niet overheen gaat. Kansen vind je door te experimenteren, in beweging te blijven en door samen te werken. “Dat is soms ongemakkelijk, maar je moet voorbij dat ongemak. Dat is leiderschap in innovatie”, besluit Clausman.

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel. Over zeven maanden is het zo ver. AccountantWeek zal voortdurend de laatste updates over dit niet-te-missen event delen. Inschrijven (kosteloos voor alle accountants) is mogelijk met inschrijfcode ACC2019 via: https://www.accountancyexpo.nl/registratie/

Gerelateerde artikelen