Keuzevrijheid pensioenspaarpot in de praktijk

In Groot Brittannië mogen senioren (>55) sinds een paar maanden zelf bepalen wat te doen met hun pensioenspaarpotjes. Naast het afbetalen van schulden en het aanschaffen van een nieuwe auto, blijken ook Gouden Bergen een aantrekkelijk bestedingsdoel.
Vier maanden nadat Britten ouder dan 55 toegang kregen tot hun pensioenpotjes, blijkt dat ook oplichters hun kans schoon zien om uit deze ruif een graantje mee te pikken, zo stellen verontruste berichten. 
 
Duistere financiële producten, ‘gratis’ pensioenadvies en allerlei fraai voorgeschotelde investeringsmogelijkheden, van buitenlands onroerend goed tot zeldzame wijnen; alle trucs worden uit de oplichterskast getrokken om de senioren het geld uit de zak te kloppen.
 
Een en ander blijkt uit een onderzoek onder ruim 460 plaatselijke Citizens Advice managers en andere hulporganisaties, die gedupeerde spaarders ondersteunen. De meeste slachtoffers werden telefonisch benaderd via een cold call, gevolgd door emails en huisbezoeken. 
 
De verliezen die senioren leden door dergelijke frauduleuze praktijken stegen in mei al tot £4.7 miljoen, meer dan 300% hoger dan de 1,5 miljoen pond in april. En dat zijn nog maar de bekend geworden gevallen…
 
Uit een ander onderzoek door fund manager Fidelity blijkt dat een op de vijf Britten die gebruik maakt van de ‘pension liberation’  het geld anders wil investeren; 29% gebruikt het geld om (hypotheek)schulden af te betalen. Drie procent gaf aan een nieuwe auto gekocht te hebben.
 
 
Gerelateerde artikelen