Kanttekeningen SRA bij consultatie Wijzigingen ViO

Het bestuur en Bureau Vaktechiek van SRA hebben een aantal kanttekeningen geplaats bij de NBA-consultatie wijziging Verordening inzake de Onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten.

SRA kan zich bijvoorbeeld in het geheel niet vinden in de bepaling dat een accountant die betrokken is bij de uitvoering van een wettelijke controle, na het beëindigen van die betrokkenheid een afkoelingstermijn van een jaar in acht moet nemen voordat hij bepaalde functies bij de controlecliënt kan accepteren.

SRA heeft ook kritiek op de wijzigingen in de artikel 27 zijn aangebracht om de regelgeving op het gebied van giften en uitingen van gastvrijheid beter te laten aansluiten op de EU regelgeving. SRA: “In feite is dit de uitwerking van audit Alert 36 inzake Geschenken en gastvrijheid uit november 2014. Wat opvalt is dat in lid 1 nu is opgenomen dat “het verboden is” een assurance-opdracht uit te voeren. In het huidige artikel is het nog opgenomen als zijnde een bedreiging, waar tegen een maatregel dient te worden genomen. SRA vindt deze wijziging in een verbod te zwaar voor het mkb/niet-OOB-segment. Als de bedreiging niet goed is weggenomen, vindt SRA het beter om nog een extra toetsing te laten plaatsvinden of de bedreiging daadwerkelijk invloed heeft gehad op de uitvoering van de assurance-opdracht. Als blijkt dat –alles overwegende- de bedreiging niet kan worden weggenomen, dan zal voor de toekomst de opdracht moeten worden teruggegeven.”

• Reactie SRA op consultatie Wijzigingen ViO

Gerelateerde artikelen