Kan Britse AIVD elke encrypte boodschap lezen?

In een rapport van de Intelligence and Security Committee van het Britse Lagerhuis dat vandaag verscheen wordt gesuggereerd dat de geheime dienst de gangbare encryptiesystemen heeft weten te kraken.
Dat zou men althans kunnen opmaken uit de alinea onderaan pagina 67 van genoemd rapport.
Onder het kopje  ‘Reading Encrypted Communications’ wordt daar gesteld dat ‘terroristen, misdadigers en vijandige regimes steeds vaker hun toevlucht zoeken tot encryptie om in het geheim te communiceren. Het kunnen decrypten van dergelijke boodschappen is een van de kerncompetenties van GCHQ.’
 
Uit de rest van het rapport zou men kunnen opmaken dat de Britse AIVD die competenties al heeft. Er wordt ook gesteld dat dit ontsleutelen geheel legaal is op grond van de Sectie 3 van de Intelligence Services Act. Deze machtigt de geheime dienst om “elektromagnetische, akoestische en andere berichten te monitoren dan wel te hinderen, evenals elk apparaat dat dergelijke berichten verzendt; en informatie te verzamelen uit dergelijke berichten en apparaten, inclusief encrypted boodschappen.”
 

De onthullingen terzake van klokkenluider Snowden wezen al in deze richting. Ook zouden de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GHCQ vorig jaar de Belgische cryptografieprofessor Jean-Jacques Quisquater hebben gehackt. De aanval op de systemen van Quisquater kwam aan het licht, tijdens het onderzoek naar de hack bij Belgacom, waar de NSA van wordt verdacht.

Eerder al werd duidelijk dat de Amerikaanse NSA gangbare systemen voor internet-encryptie gekraakt had, dan wel weet te omzeilen doordat zij de standaardzetters op dit terrein onder druk gezet hebben en producenten dwongen om malware op te nemen in de broncode van apparaten en anti-virus software.

 

Gerelateerde artikelen