Kamervragen PvdA over de accountantscontrole van topinkomens

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft vragen gesteld aan minister Plasterk van BZK over de accountantscontrole van topinkomens.

Van Dijk stelt de vragen naar aanleiding van het artikel ‘Accountants willen stoppen met controle van topinkomens in het FD’ eerder deze week. Hierin stond dat accountants willen stoppen met de controle van topinkomens in de publieke sector, omdat zij deze te complex vinden. Zij roepen minister Plasterk van BZK op de regels rond het wettelijke beloningsplafond te vereenvoudigen, de controle uit de jaarrekening te halen en onder te brengen bij specialisten.

De vragen die Van Dijk stelt aan Plasterk luiden:

  1. Kent u het bericht “Accountants willen stoppen met controle van topinkomens”?
  2. Deelt u de mening dat de complexiteit van de controle er niet toe mag leiden dat daardoor onvoldoende zicht ontstaat op topinkomens in de publieke sector? Zo ja, waarom is daar sprake van? Zo nee, waarom niet?
  3. Deelt u de mening dat complexiteit in de regels ten aanzien van topinkomens in de publieke sector er in ieder geval niet toe mag leiden dat dan maar de normering van die topinkomens wordt afgezwakt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u de mening dat de controle op topinkomens eenvoudiger zou worden als ook niet-topfunctionarissen en interimmers in de publieke sector niet meer dan een ministerssalaris zouden mogen verdienen? Zo ja, op welke termijn komt u alsnog met wetgeving om dit te regelen? Zo nee, waarom niet?
  5. Overweegt u de controle op topinkomens in de publieke sector door anderen dan accountants te laten doen? Zo ja, waarom, door wie of welke instantie? Wie gaat de kosten van de controles dragen? Zo nee, waarom niet?
Gerelateerde artikelen