Kamermeerderheid is tegen strengere hypotheeknormen

De Tweede Kamer wil dat minister Blok van Wonen de invoering van strengere hypotheeknormen opschort. Eerst wil de Kamer met de bewindsman debatteren over de normen van budgetinstituut Nibud, die Blok op 1 januari wil laten ingaan. De Tweede Kamercommissie Wonen heeft Blok dit per brief laten weten.
De bewindsman zei dinsdag in de Kamer niet voor uitstel of versoepeling te voelen. Volgens Blok voorkomen de strengere hypotheeknormen dat huiseigenaren in de financiële problemen komen door te hoge lasten.
Het Nibud geeft het bepalende advies over de normen. Banken en verzekeraars zijn verplicht de normen als leidraad te nemen bij hun hypotheekverstrekking. Voor 2015 is de norm voor het zesde jaar achtereen strenger waardoor huizenkopers met hetzelfde inkomen steeds minder kunnen lenen.
Een alleenverdienershuishouden met een bruto jaarinkomen van 30 duizend euro kan nu een maximale hypotheek krijgen van 146.482 euro. Na 1 januari is dat bij dezelfde hypotheekrente ruim 11 duizend euro minder. De maximale leencapaciteit van alleenverdieners met een bruto jaarinkomen van 70 duizend euro gaat met 33.500 euro omlaag.
Het CDA wil het uitstel aangrijpen om in gesprek te gaan met werkgevers, makelaars, de bouw en consumentenorganisaties. Zij vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren. 
Gerelateerde artikelen