Kamerbrief over hervormingen in Nederlandse financiële sector

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de veranderingen van de afgelopen jaren in de financiële sector en over welke maatregelen hij nodig acht om het financiële stelsel nog verder te versterken. In de brief vat hij onder meer samen welke maatregelen in de accountancybranche zijn of worden doorgevoerd.

De minister meldt dat er meerdere maatregelen worden doorgevoerd om een duurzame cultuuromslag bij accountants te ondersteunen zodat de kwaliteit van de controle onbetwistbaar voorop wordt gesteld bij de uitoefening van controlewerkzaamheden.

Dijsselbloem: “De focus hierbij ligt op de voorkomen van mogelijke belangenverstrengeling en versterking van de governance van accountantsorganisaties met als doel de verbetering van de kwaliteit van de wettelijke controles. Hieronder vallen de roulatieplicht en scheiding van controle en adviesdiensten, alsmede de verplichting voor accountantsorganisaties met een vergunning voor het controleren van organisaties van openbaar belang (oob’s) om een stelsel van onafhankelijk intern toezicht in te stellen. Daarnaast dient een geschiktheidstoets te worden afgenomen voor de dagelijks beleidsbepalers van de oob-accountantsorganisatie, dagelijks beleidsbepalers van de holding en de personen die belast zijn met het interne toezicht. Ook is de sector zelf bezig met de implementatie van de maatregelen uit het rapport ‘In het publiek belang’ van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, waaronder een leverage-model dat kwaliteit waarborgt en meer aandacht voor de rol van accountants bij het signaleren van fraude.”

• Hervormingen en resultaten in de Nederlandse financiële sector

Gerelateerde artikelen