Kabinet schaft ondoeltreffende FOR af

Ondernemers gebruiken fiscale aftrek oudedagsreserve niet voor pensioen.

Het kabinet gaat de FOR afschaffen, de fiscale oudedagsreserve voor ondernemers. De fiscaalvriendelijk opbouw van ondernemerspensioen zal vanaf volgend jaar niet meer worden toegestaan.

Dit antwoordde minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in antwoord op Kamervragen. Jaarlijks voegen gemiddeld 80.000 ondernemers een bedrag toe aan de FOR van in totaal gemiddeld 470 miljoen euro en onttrekken gemiddeld 26.000 ondernemers een bedrag aan de FOR van in totaal gemiddeld 370 miljoen euro. 

Ondernemers die wel fiscaal voordeel genieten van het boekhoudkundig reserveren van een oudedagsreserve zonder dit geld daadwerkelijk achter de hand te houden, kunnen later in financiële problemen raken, zo waarschuwt de minister. 

“Het risico bestaat dat ondernemers die gebruikmaken van de FOR met een hoge belastingclaim te maken krijgen als op het moment van het vrijvallen van de FOR geen lijfrente wordt gekocht.” De minister gaat ervan uit dat ondernemers zich bewust zijn van dit financiële risico. “Als het goed is heeft de ondernemer en zijn adviseur hier rekening mee gehouden. De ondernemer heeft gedurende die jaren uiteraard ook belastinguitstel genoten.”

Afschaffen van de FOR leidt volgens de minister tot een meer gelijke fiscale behandeling van arbeid voor werknemers in loondienst en ondernemers.

 

Gerelateerde artikelen