Jasper Rutgers en Cora van Dijk (RSM): “Jong talent wil keuzevrijheid’ 

De 'war for talent' is nog lang niet voorbij. Ook in de accountancy en financiële dienstverlening is er een krapte in de arbeidsmarkt. Werknemers hebben het voor het kiezen, als werkgever moet je je uiterste best doen om ze voor je te winnen en te behouden. Hoe doe je dat? Jasper Rutgers en Cora van Dijk lichten toe hoe de 'Employee Value Proposition' van het accountants-, belastingadvies- en consultancykantoor RSM aantrekkelijker is geworden voor jongeren.

Jasper Rutgers, senior recruiter bij RSM, trad drie jaar geleden in dienst voor de werving en selectie. Hij heeft RSM zien uitgroeien van regionaal georiënteerd kantoor naar een full serviceprovider op het gebied van audit, tax en consulting. “Drie jaar geleden was onze naam met name bekend in de regio van onze kantoren. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om dat te verbeteren. Door onze groei hebben we ook meer inhoud te bieden aan bijvoorbeeld een M&A-werkstudentschap. Op dit moment bevinden wij ons in een luxepositie en vullen wij de meeste vacatures redelijk snel in. Deze luxepositie is deels te danken aan de professionalisering van onze recruitmentactiviteiten en het opbouwen een sterk werkgeversmerk; onze employee Value Proposition.” Hier hebben de voorgangers van Rutgers een start mee gemaakt en deze wordt nu door hem en twee andere fulltime recruiters verder uitgebouwd. 

Goede zichtbaarheid online en offline
“Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om de zichtbaarheid van ons kantoor te vergroten, ook op de arbeidsmarkt. Zo kom je de naam RSM tegen bij een aantal sportclubs, zoals Telstar of Kampong, maar ook bij evenementen zoals de Universiteitsstrijd en de Wealerronde van Maastricht. Jonge potentiële werknemers komen met ons kennismaken tijdens bedrijvendagen van hogescholen en (universitaire) studieverenigingen of zoeken ons online op. Daarom hebben wij een vernieuwde 'Werken bij RSM'-pagina gelanceerd, die overzichtelijk en laagdrempelig is en goed aansluit bij jonge professionals. Vragen kun je bijvoorbeeld stellen via WhatsApp. Op de socials zijn wij, naast Facebook en LinkedIn, nu ook actief op Instagram. Voor nieuwe medewerkers is er een eigen onboarding-app geïntroduceerd, om de eerste stappen binnen RSM zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat meer werkzoekenden RSM weten te vinden."

Uiteraard moet een bedrijf ook werkelijk aantrekkelijk zijn voor werknemers, willen de Employer Branding en de recruitmentactiviteiten ook op termijn succesvol zijn. De Employer Value Proposition moet aansluiten op wat werknemers willen. Dat doet RSM in toenemende mate, aldus Rutgers en Van Dijk. Steeds vaker stimuleren trotse medewerkers van RSM mensen uit hun netwerk om bij ons te komen solliciteren: ‘het 'referral effect'. “Dat speelt zeker bij M&A-gerelateerde functies een sterke rol, althans bij de juniorfuncties, zegt Van Dijk." 

Cafetariamodel
RSM biedt medewerkers volop de ruimte om werk en privé naar eigen inzicht in balans te brengen. Een nieuw 'cafetariamodel' biedt meer vrijheid in het bepalen van je eigen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het aantal vrije dagen, sport/ontspanning, opleiding/cursus en coaching. "Vooral jongeren stellen dit systeem op prijs. Zij willen maximale flexibiliteit. Hiermee komen we hen tegemoet", aldus Rutgers. Er zijn echter meer instrumenten die RSM inzet. “Naast het aanbieden van een breed scala aan cursussen en opleidingen, kun je bij RSM direct meedraaien op interessante projecten. Uiteraard word je wel begeleid, maar je doet meteen veel praktijkervaring op. En als je welwillend en goed bent, krijg je ook sneller verantwoordelijkheden toebedeeld en kun je groeien in je loopbaan”, zegt Van Dijk. 

Teamgeest in coronatijd
Het kantoor zet ook in deze coronatijd volop in op activiteiten die er aan bijdragen dat werknemers de binding met RSM behouden. In het verleden konden dat borrels, gezamenlijke (sport)evenementen of een wintersportreis zijn. Nu wordt dat creatiever opgelost door het organiseren van online vrijdagmiddagborrels en videoreportages waarin collega’s in de schijnwerpers worden gezet. “Wij onderscheiden ons door ons teamgevoel. We doen er alles aan om deze 'Unique Selling Proposition' te behouden.”, legt Van Dijk uit. 

“RSM zoekt altijd naar echte teamplayers. Geen solisten of mensen die alleen maar goed samenwerken met collega’s uit het eigen team. Wij zoeken mensen die ook de samenwerking met collega’s op andere afdelingen opzoeken – mensen die enige organisatiesensitiviteit hebben. Dat geldt zeker ook voor M&A-medewerkers. De accountants van RSM brengen bijvoorbeeld veel klanten aan. Daarom is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en beschikt over soft skills. Je kunt nog zo’n harde dealmaker zijn, maar niemand kan een deal in z'n eentje tot stand brengen. Naast talent is teamspirit dus ook van groot belang." 

Gerelateerde artikelen