Jaarplan Ledengroep intern en overheidsaccountants gepresenteerd

Tijdens de Nieuwjaarbijeenkomst van de Ledengroep intern en overheidsaccountants (LIO), presenteerde LIO bestuursvoorzitter Jos Motzheim het Jaarplan 2016. Speerpunten in het plan zijn onder andere: het versterken van relaties met commissarissen en leden van de auditcommissies en het werven van jongeren voor het vak van intern en overheidsaccountants.

Daarnaast wil het LIO bestuur de samenwerking met zusterorganisatie IIA Nederland in 2016 intensiveren. Motzheim maakte verder bekend dat LIO komend jaar een maturity model voor audit diensten en een model voor informatiebeveiliging zal publiceren.

Meten en beoordelen van cultuur

Het thema van de LIO Nieuwjaarsbijeenkomst was ‘het meten en beoordelen van cultuur en gedrag’. Een actueel thema volgens de LIO, omdat een ‘foute cultuur’ aan de oorsprong ligt van veel schandalen. Auditors worden daarom steeds meer gevraagd hiernaar onderzoek te doen. Volgens Jos Motzheim is dit soort onderzoek belangrijk om van te leren en mogelijke schandalen in de toekomst te voorkomen. Hij benadrukte dat hierbij niet alleen in de eigen organisatie gekeken moet worden: “Er kan ook van schandalen geleerd worden die bij de buurman plaatsvinden”, aldus de bestuursvoorzitter.

Drijfveren voor gedrag

Tijdens de eerste workshop ging organisatiepsycholoog en bedrijfskundige Jan Otten van ACS, in op de drijfveren voor het gedrag van mensen.  Hij hield een boeiend betoog over mentale modellen. Volgens Otten is het met behulp van behavioural audits (kwalitatief onderzoek) mogelijk om inzicht te krijgen in deze drijfveren. Ook kunnen de auditrapporten leiden tot een duurzame gedragsverandering. De tweede workshop van internal auditors Peter Hartog en Giulio Ockels  van de SVB, ging over het meten van cultuur op basis van kwantitatief onderzoek.

Een goede plons

Aan het eind van de dag benadrukt bestuursvoorzitter Motzheim nogmaals dat cultuurverbetering echt prioriteit heeft. Hij riep in zijn afsluitende woorden de aanwezigen op om meer onderzoek te doen naar cultuur en gedrag: “Een goede plons in de vijver kan helpen om als auditor bij te dragen aan het verbeteren van de cultuur”.

• Jaarplan 2016 LIO

(NBA)

Gerelateerde artikelen