Jaarbudget Amerikaanse toezichthouder PCAOB: $ 268,5 miljoen

$232,6 miljoen betalen de door accountants gecontroleerde ondernemingen, $35,3 miljoen de brokers en dealers welker accountants onder speciaal toezicht staan van de PCAOB.

De Public Company Accounting Oversight Board heeft de begroting voor 2017 afgerond, en meldt dat de totale ‘omzet’ volgend jaar ruim $268 miljoen zal bedragen – 4,2% hoger dan die van vorig jaar. Een en ander blijkt uit het gisteren gepubliceerde strategisch plan voor de periode 2017-2020. De begroting moet nu nog worden goedgekeurd door de SEC.

De voorzitter van de PCAOB, James Doty, zegt dat de toezichthouder ‘vigilant and independent’ zal blijven waken over de kwaliteit van de Amerikaanse accountants. “We zullen zowel hier als buiten onze grenzen grondige onderzoeken blijven verrichten naar het werk van accountants voor beursgenoteerde ondernemingen, en we gaan voorlopig door met het proeftraject waarin we met extra interesse kijken naar de controle van de boeken van beurshandelaren en brokers, met de bedoeling daar een permanent afzonderlijk inspectietraject van te maken.”

Met de inkomsten financiert de PCAOB naast de inspecties ook het eigen Center for Economic Analysis en het Office of Research and Analysis, waar de staf monitort welke onderwerpen qua controle bijzondere risico’s vormen en daardoor aandachtspunten bij de inspectie moeten zijn. Vanaf volgend jaar wil de PCAOB ook de Big Data en Analytics-technologie gaan inzetten bij de inspectie van de (kwaliteit van de)  accountantscontrole.

PCAOB strategisch plan 2017

Gerelateerde artikelen