Italië: toch 4% BTW voor ebooks en andere digitale publicaties

In weerwil van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie van maart 2015!
Italië breidt de lagere BTW, voorheen alleen geldend voor papieren uitgaven en e-books met ISBN, uit naar alle digitale uitgaven, in de nieuwe Legge di Stabilita (begrotingswet) die op 1 januari van kracht werd.
 
In plaats van 22%, geldt nu voor al die publicaties het lage tarief van 4%, ook voor digitale kranten, tijdschriften en e-boeken zonder ISBN  (International Standard Book Number) of ISSN (International Standard Serial Number).
 
Dit besluit is in tegenspraak met de ‘ruling’ van het Europese Hof van Justitie over de BTW-heffing op e-books van maart 2015. Destijds oordeelde dat Hof het heffen van een verlaagde BTW op e-boeken door Frankrijk en Duitsland ‘in tegenspraak met de Europese wetgeving’.  Het Hof stelde dat een lagere BTW  alleen mocht “apply to supplies of goods and services covered by Annex III to the VAT Directive, which refers only to the "supply of books… on all physical means of support."
Er wordt gefluisterd dat de Europese Commissie de betreffende wetgeving zou willen aanpassen om deze ‘mediumneutraal’ te maken, maar tot op heden is daar geen concrete aanwijzing voor te vinden.
 
Gerelateerde artikelen