Italië eist €34 miljard van onwillige belastingbetalers

Het totale bedrag aan achterstallige belasting, dat de Italiaanse overheid via de rechter hoopt binnen te halen, wordt dit jaar geschat op $ 34 miljard.
Het aantal zaken dat de Italiaanse belastingdienst aanspande, of waarbij het zich moest verantwoorden tegen claims van burgers en bedrijven, steeg vorig jaar met 5% tot ruim 260.000. Het aantal lopende zaken daalde daarmee echter met 7%, tot in totaal 538.000. 
 
Bijna een op de drie gevallen aangespannen door burgers betrof bezwaar tegen gemeentelijke of regionale belastingaanslagen, de helft daarvan over WOZ-berekeningen. De helft van de overige 70% bestond uit bezwaren tegen inkomstenbelastingaanslagen, de rest betrof BTW-kwesties en regionale productieheffingen.
Gedurende 2015 wisten de fiscale rechters in ruim 302.000 zaken een oordeel te vellen. Gemiddeld lukt hun dat ongeveer drie jaar na aanvang van de rechtszaak.
 
Ondanks die resultaten verklaart de regering dat de fiscale gerechten grondig op de schop moeten. En er zijn honderden vacatures voor nieuwe rechters, die genoeg verstand van de wetgeving hebben om gefundeerd uitspraken te kunnen doen in de vaak uiterst complexe zaken.
 
Gerelateerde artikelen