Is spreken zilver, en zwijgen goud?

Onderzoek naar reacties van audit-team leiders op junior-accountants die tijdens een controle de moed hebben om belangrijke zaken ter discussie te stellen.
Wetenschappers onderzochten hoe kritische opmerkingen van junior-accountants tijdens een controle opgevat worden door de teamleider, en of deze critici daar later bij de beoordeling de gevolgen van ondervinden.
 
De bevindingen tonen aan, dat de teamleiders inderdaad fors geïrriteerd kunnen reageren, als een junior tijdens het controlewerk op dingen wijst die hen blijkbaar ontgaan waren, of wanneer ze suggesties doen die de effectiviteit van de controle weliswaar vergroten, maar ook de hoeveelheid werk en inspanning.
 
Maar toch is het niet verstandig voor junioren om inzichten en kritiek maar te verzwijgen – want de irritatie van de leider blijkt over het algemeen maar tijdelijk, en vertaalt zich meestal in hogere waarderingen tijdens de jaarlijkse beoordelingsronde. Vooral als de kritiek leidt tot betere kwaliteit en effectiviteit van de audits.
Gerelateerde artikelen