Is DNB eigenlijk wel te vertrouwen als adviseur?
Komend voorjaar wordt er meer duidelijk over de advieskwaliteit van DNB (De Nederlands Bank). De adviesvaardigheid is op dit moment onderwerp van onderzoek. Dat heeft alles te maken met de belangrijke rol als adviseur van de bank.
- Het is niet zeker of alle analyses, waarschuwingen en adviezen van DNB wel kloppen
- DNB bemoeit zich met van alles en nog wat over financiën en economie
- Een commissie gaat onderzoeken hoe het is gesteld met de adviezen van de bank
- Die gaat ook kijken of de bank rekening houdt met wat er maatschappelijk leeft
Om de haverklap komt DNB met advies, bijvoorbeeld over loonsverhogingen, de woningmarkt, financiën, rente en crypto’s. DNB-voorzitter Klaas Knot is bepaald geen onzichtbare bestuurder maar strooit gevraagd en ongevraagd met waarnemingen, aanmoedigingen en adviezen. Gezien de status van de nationale bank nemen allerhande overheden, instituten en bedrijven de adviezen van de bank serieus.
Maar is dat ontzag voor de adviesfunctie van DNB wel terecht? Dat wil de bank zelf ook weten. Een onafhankelijke visitatiecommissie onderzoekt hoe DNB de afgelopen vijf jaar heeft gefunctioneerd als economisch beleidsadviseur. Komend voorjaar presenteert de commissie haar bevindingen in een rapport.
De commissie richt zich op de economische adviestaak van DNB. Dat betekent: adviezen en analyses op het gebied van bijvoorbeeld de stand van de economie, woningmarkt en overheidsfinanciën. Ook ramingen, analyses en adviezen voor betalingsverkeer en financiële stabiliteit worden bekeken.
(tekst loopt door onder het blok)
De commissie velt een oordeel te geven over zowel de relevantie als de inhoudelijke kwaliteit van het advieswerk. Kwaliteit is niet alleen ‘kloppen de analyses’, maar ook ‘houdt DNB voldoende rekening met wat er leeft in de samenleving’, zo legt de bank uit op de eigen website. “En relevantie is niet alleen ‘is de boodschap gewichtig genoeg’ maar ook ‘sluit deze aan bij maatschappelijke en politieke vragen’?”