Is de toekomst aan Behavioural Finance?

"The only [financials] left at the table will be those dealing with the emotional and moral side of money!"

Ook in ons land, aan de Erasmus Universiteit, kun je tegenwoordig al behavioural economics studeren: “economie, verrijkt met inzichten uit de psychologie”.

Financial-Planning.com vraagt zich of of ‘behavioural finance’ wellicht de niche of specialisatiekans biedt, welke de financial-van-de-toekomst nog recht en reden van bestaan kan geven, nu AI, robots en robo-advisors veel beter dan mensen de ‘harde’ kanten van het vak voor hun rekening nemen.

De vermogensbeheerders van Financial Planning erkennen het inmiddels volmondig: robots kunnen het beter, sneller en goedkoper. Maar: “wat zij niet kunnen, is een ‘safe space’ creëren waarin beleggers zich kwetsbaar kunnen opstellen en vol vertrouwen met een deskundige kunnen praten over hun geld en wat daarmee toe doen’. De toekomst van financieel advies zou te vergelijken kunnen of moeten zijn met de zogenaamde ‘concierge medicine’ – het in landen als China en de US opkomend model van gezondheidszorg, waarbij je (voor veel geld) een abonnement neemt op 24/7 topkwaliteit huisartsenzorg, in plaats van via je verzekering alleen te mogen hopen op eerste hulp bij acute aandoeningen. De conciërgearts monitort bovendien voortdurend holistisch je lichamelijke en geestelijke ‘wellness’, om het risico op acute hulpvragen te minimaliseren.

Ook voor accountants zouden dergelijke behavioural finance-diensten nieuwe bronnen voor waarde-creatie kunnen zijn…

Gerelateerde artikelen