IRS verlengt FATCA Transition Period

De Amerikaanse belastingdienst heeft een ‘notice’ gepubliceerd, waarin onder meer de periode waarna de VS concrete maatregelen zullen nemen tegen organisaties in overtreding, verlengd wordt.
De Foreign Account Tax Compliance Act, of FATCA, maakt deel uit van de HIRE Act uit 2010 en dwingt buitenlandse financiële instellingen te rapporteren over tegoeden van Amerikaanse staatsburgers, op straffe van zware boetes ter hoogte van tot 30% van hun VS-omzetten.
Hoewel bijvoorbeeld in Zwitserland dezedreiging veel succes gehad heeft, bestaat er buiten de VS nog de nodige controverse over, onder meer vanwege onduidelijkheid over hoe lang de banken nog hebben en met welke buitenlandse belastingautoriteiten de IRS onderhandelt om hen een intermediairsrol te gunnen.
 
Notice 2015-66 werd vrijdag jl. gepubliceerd en stelt dat de Treasury en het IRS bepaalde richtlijnen onder Secties 1471-1474 van de Tax Code aanpast, waardoor de periode voor een aantal transitiebepalingen in FATCA verlengd wordt.
 
Het gaat bijvoorbeeld langer duren voordat feitelijk op de Amerikaanse inkomsten van niet vrijwillig meewerkende banken ingehouden gaat worden, en er komt meer duidelijkheid over de rol van limited branches en limited foreign financial institutions (FFI’s). Zij krijgen ook langer de tijd om hun systemen aan te passen, zodat zij minder snel in overtreding zullen zijn van de FATCA-regels. 
Gerelateerde artikelen