IRS haalt al $8 miljard op met Offshore Tax Compliance actieplan

Hoe afwijzend de VS ook staan tegenover internationale fiscale afspraken als BEPS, de aandacht voor overzee gestalde bezittingen waarover geen belasting betaald wordt is er niet minder om. De Internal Revenue Service meldt dat de dienst als ruim 8 miljard dollar extra belastingen heeft geïnd via haar Offshore Voluntary Disclosure Programs en dat ruim 54.000 staatsburgers van de VS hebben opgebiecht dat zij spaarcentjes en dergelijke verborgen hielden voor de belastingdienst.
Het Offshore Voluntary Disclosure Program of OVDP stelt belastingplichtige US citizens in de gelegenheid om eerdere aangiften te corrigeren en te voldoen aan al hun belastingplichten – zonder de forse boetes die hun boven het hoofd hangen als ze volharden in hun non-compliance.
 
De IRS stelt vast dat FATCA en andere afspraken tussen de VS en andere landen ( IGA’s of intergovernmental agreements) het via automatische gegevensuitwisseling onwaarschijnlijk maken dat offshore bezittingen op den duur verborgen blijven.
 
Sinds het OVDP begon in 2009,  is meer dan 8 miljard dollar opgehaald. Vanaf 2012 zijn er daarnaast de zogenaamde ‘streamlined procedures’ beschikbaar voor belastingplichtigen die niet aan de OVDP-criteria voldoen maar toch in het reine willen komen met de IRS. Van deze procedures hebben inmiddels 30.000 Amerikanen gebruik gemaakt, 2/3 daarvan sinds de criteria verruimd werden in 2014.
 
Gerelateerde artikelen