‘Inzet flexibel personeel in accountancybranche zal groeien’

De schaarste aan personeel binnen de accountancybranche lijkt zich uit te breiden richting interim personeel. Dit meldt Rabobank in de Commercial Services Update van februari 2016. De bank verwacht dat in de accountancybranche inzet van flexibel personeel zal groeien.

In december 2015 bleek uit onderzoek van Robert Half dat de kansen voor zzp’ers om aan de slag te gaan op de financiële afdeling komend jaar toenemen. De helft van de ondervraagde CFO’s en financieel directeuren gaf namelijk aan komend jaar meer zzp’ers in te zetten in vergelijking met een jaar geleden.

Freelance accountants hebben nu de opdrachten voor het uitkiezen, waarbij vooral de specialisten profiteren van de aantrekkende vraag. Er is zelfs sprake van de eerste tekorten. De vraag naar zzp’ers komt zowel van bedrijven, overheden als accountantskantoren. Het gaat met name om auditfuncties in brede zin die primair door AA’s of RA’s worden uitgevoerd. Veel ondernemingen trekken zelfstandige accountants aan als overbrugging bij een vacature.

Rabobank: “Toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt is een trend die duidelijk zichtbaar is in Nederland. Afgelopen jaren is het percentage flexibel (extern) personeel significant gegroeid op macroniveau. In de accountancybranche staat inhuur van externen nog relatief in kinderschoenen. Echter, met name in de piekmaanden is er grote behoefte aan flexibel personeel. Door het beperkte aanbod van extern personeel ontstaat er nu ook in dit segment een schaarste. Onze verwachting is echter dat ook in de accountancybranche inzet van flexibel personeel zal groeien. Toezicht op kwaliteit en kunde van de freelancer is een rol die goed ingevuld kan worden door intermediairs en andere bemiddelaars.”

• Rabobank Commercial Services Update

Gerelateerde artikelen