Invoering wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties half jaar later
Het rapport van de AFM laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor OOB-accountantsorganisaties. Indien de kwaliteit van wettelijke controles de komende jaren onvoldoende verbetert, zal opnieuw de afweging moeten worden gemaakt of er een meer fundamentele hervorming van de accountancysector nodig is, zo stelt de minister.
Volgens Dijsselbloem wordt de vraag steeds dringender of de accountancysector wel op de goede weg is, of zij het vertrouwen verdient om zelf stappen te zetten en of het pakket aan maatregelen wel de kern van het probleem raakt. De AFM heeft in het rapport geconcludeerd dat het doorvoeren van veranderingen bij OOB-accountantsorganisaties om de kwaliteit van hun controles te verbeteren, te langzaam gaat. “Ik deel deze mening,” aldus de minister. Ook blijkt uit het rapport dat de kwaliteit van onderzochte wettelijke controles bij de Big 4-accountantsorganisaties nog niet op orde is. Dijsselbloem: “Deze resultaten vind ik teleurstellend. Daarbij merk ik op dat de onderzochte dossiers weliswaar uit 2014 en 2015 stamden toen een deel van het geheel aan maatregelen en wet- en regelgeving nog niet was ingevoerd of de effecten daarvan in ieder geval nog niet volledig zichtbaar konden zijn. Ik ben echter, met de AFM, van mening dat kwaliteit van controle altijd geborgd zou moeten zijn.”
Met het wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties, dat in februari 2017 bij de Tweede Kamer is ingediend, zal een herstelverplichting voor externe accountants en accountantsorganisaties expliciet wettelijk worden verankerd. Ook zal er een stelsel van onafhankelijk intern toezicht verplicht worden gesteld voor OOB-accountantsorganisaties en zal er een geschiktheidseis worden gesteld voor dagelijks beleidsbepalers en leden van het orgaan dat belast is met het interne toezicht. Deze maatregelen en al eerder ingevoerde regels zoals de verplichting tot scheiding van controle- en advieswerkzaamheden en de roulatieplicht beogen een duurzame cultuuromslag bij accountants te ondersteunen, zodat de kwaliteit van de controle onbetwistbaar voorop wordt gesteld bij de uitoefening van controlewerkzaamheden. De beoogde inwerkingtredingsdatum van dit wetsvoorstel en het onderliggende besluit betrof 1 januari 2018. “Gelet op de stappen die nog gezet dienen te worden in het wetgevingsproces is het inmiddels realistischer om uit te gaan van inwerkingtreding bij het eerstvolgende vaste verandermoment voor wet- en regelgeving, te weten 1 juli 2018,” aldus Dijsselbloem.