Investeringen in fintech wereldwijd fors gedaald
De meest opvallende deals waren de overnames van OptionsHouse door E*Trade Financial voor een bedrag van $725 miljoen en TransFirst door Total Systems Services voor een bedrag van $2,35 miljard.
Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech. In Europa namen de totale investeringen in fintech vorig jaar fors af, van $10,9 miljard in 2015 tot $2,2 miljard in 2016. De gemiddelde investering in Europese fintech bedrijven neemt echter langzaam toe. Zo werd vorig jaar gemiddeld $2,7 miljoen in een Europees ‘early stage’ bedrijf geïnvesteerd. In 2015 was dit nog $2 miljoen.
Durfkapitalisten actief
Vergeleken met 2015 namen de investeringen door durfkapitalisten, zoals door ‘angels’, private equity partijen, mutual funds en hedge funds, vorig jaar licht toe. In 2016 werd voor een bedrag van $13,6 miljard geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn met technologische innovatie in de financiële sector. In 2015 was dit $12,7 miljard. Het aantal transacties daalde echter, van 941 deals in 2015 tot 839 in 2016. De grootste durfinvestering was die in het Chinese Ant Financial voor een bedrag van $4,5 miljard. Ook bedrijven blijven actief op de markt met hun investeringsfondsen. Vorig jaar waren zij betrokken bij 145 transacties, deals die een gezamenlijke waarde hadden van $8,5 miljard.
Blockchain bereikt omslagpunt
Vorig jaar namen de wereldwijde investeringen in bedrijven die zich met bitcoin en de blockchaintechnologie bezighouden aanzienlijk toe, van $441 miljoen in 2015 tot $544 miljoen in 2016. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 191 deals in 2015 tot 132 in 2016. “Vooral bedrijven verleggen hun aandacht van directe investeringen in leveranciers van de technologie naar op de blockchain gebaseerde projecten”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “Hoewel veel investeerders de potentie inzien, vragen zij zich wel af of de blockchaintechnologie kan voldoen aan de hoge verwachtingen. Het lijkt erop dat toekomstige investeringen er alleen zullen komen als aangetoond wordt dat de technologie klaar is om het stadium van testen achter zich te laten. Investeerders willen daadwerkelijke oplossingen die commercieel gebruikt kunnen worden, schaalbaar zijn en winstgevend kunnen worden.”
‘Open banking’ in de schijnwerpers
Gezien de komst van de Payment Service Directive 2 in Europa en het feit dat veel overheden zich gecommitteerd hebben aan een open banking systeem, zullen de schijnwerpers volgens Van Wylick steeds meer op fintech gericht zijn om open banking- en API platformen te ontwikkelen. Van Wylick: “Dat betekent dat investeerders meer zullen gaan investeren in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied zijn als het gaat om investeringen. Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien kunstmatige intelligentie als het belangrijkste mechanisme om dit te realiseren. Een ook grote technologische spelers worden naar verwachting actiever als het gaat om fintech. Nu al zien we dat bedrijven als de Chinese Alibaba Group hun pijlen gericht hebben op veelbelovende fintech bedrijven om hun vleugels wereldwijd te kunnen uitslaan.”