Investeerders blij met verbeterde kwaliteit controleverslagen

Controlerend accountants leveren steeds betere kwaliteit en verhogen de toegankelijkheid van hun controleverslagen, concludeert een onderzoek van de FRC.
Twee jaar ervaring heeft men in Groot Brittannië nu met ‘extended” controlerapporten. En die ervaring is positief, zo stelt het onderzoeksrapport ‘Extended auditor’s reports: A further review of experience’ – het blijkt dat investeerders deze verbreding inderdaad waarderen, vanwege de extra informatie die de rapporten nu bieden over de onderzochte ondernemingen.
 
Uit het onderzoek komt naar voren, dat investeerders vooral blij zijn met uitgebreidere informatie over kleinere ondernemingen – informatie die elders moeilijk te vinden is. Vooral de duidelijk en goed gestructureerde onderzoeksverslagen zijn welkom, vooral die in kort bestek de belangrijkste bevindingen samenvatten – en liefst daarbij gebruik maken van innovatieve grafieken en diagrammen. Het liefst in kleur! 
Men is ook blij dat de auditors minder vage taal gebruiken om risico’s te benoemen en beschrijven; eveneens met beschrijving van de scope van de audit  en de helderder definities van ‘materialiteit’.
 
De FRC introduceerde de nieuwe eisen aan controleverslagen die na oktober 2012 opgesteld werden, tegelijk met een aanscherping van de UK Corporate Governance Code en nieuwe eisen aan de jaarlijkse verslagen van de auditcommissies.  Allemaal om het vertrouwen van stakeholders in de accountantscontrole te vergroten, vooral die van investeerders en beursanalisten. 
 
Gerelateerde artikelen