Investeerder sleept accountants Omnyacc voor de rechter

'Accountants verantwoordelijk voor debacle overname Zorgeloosch.'

De zorgondernemer Marius Touwen heeft accountantskantoor Omnyacc voor de rechter gesleept. Volgens Touwen, oprichter van zorgbedrijf Zorg van de Zaak, is de accountant mede verantwoordelijk voor het debacle waar investering in het bureau Zorgeloosch op uitgelopen is. Zorgeloosch is  gespecialiseerd in begeleiding van echtscheidingen. Touwen noemt de investering in dit bedrijf een “financiële ramp”. Het FD bericht hierover.

  • Marius Touwen nam het bedrijf Zorgeloosch over in 2019
  • Later bleek volgens de koper dat ruim de helft van de activa niet bestond
  • Touwen stelt dat de accountants mede verantwoordelijk zijn voor deze onwaarheid
  • Hij verzuimde een boekenonderzoek te doen voorafgaand aan de overname

Touwen nam in 2018 een belang in Zorgeloosch, een bedrijf waar 180 mensen werken. Een jaar later nam hij het bedrijf helemaal over van oprichter Sander de Loo. Inmiddels heeft Touwen een miljoenenlening in het bedrijf moeten pompen om de boel overeind te houden. Zonder regeling met de Belastingdienst bezwijkt Zorgeloosch onder een fiscale schuld. De ondernemingswaarde is momenteel negatief en is het bedrijf overkoopbaar, aldus de ondernemer. Hij ziet de investering als verloren.

Schade verhalen op de accountant

Via de rechter hoopt Touwen de schade te kunnen verhalen op Omnyacc. De accountants van dit kantoor die voor Zorgeloosch werkten, zouden de administratieve knoeiboel bij Zorgeloosch ongemoeid hebben gelaten en geen waarschuwingen hebben gegeven. Ruim de helft van de activa op de balans – 57 procent – zou niet bestaan. Maar dat werd pas achteraf duidelijk.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Vorige week stonden de twee partijen tegenover elkaar bij de voorzieningenrechter in Alkmaar. Touwen eist inzage in het elektronisch controledossier van de externe accountant. Hij wil het dossier gebruiken ter voorbereiding van een tuchtklacht. In 2018, bij de eerste investering in Zorgeloosch, was er geen conrtroleverklaring maar een samenstellingsverklaring.

Controleverklaring boekjaar 2017

Toen Touwen de boel helemaal overnam in 2019, lag er wel een controleverklaring over boekjaar 2017. Touwen zegt te hebben vertrouwd op het controlewerk van de accountants. Had hij geweten van de barre financiële situatie was, dan had hij nooit in Zorgeloosch geïnvesteerd.

Omnyacc weigert het elektronisch controledossier beschikbaar te stellen. Volgens het kantoor hebben de twee betrokken accountant geen fouten gemaakt. Touwen heeft Zorgeloosch overgenomen zonder een boekenonderzoek te doen. Als professionele investeerder had hij beter moeten weten, aldus Omnyacc. is Volgens zijn advocaten gebeurt dat vaker bij kleine overnames. Voor welk bedrag Zorgeloosch destijds is overgenomen, is onbekend.

Touwen heeft Zorg van de Zaak groot gemaakt door tal van bedrijven over te nemen. Bijvoorbeeld het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waarvan hij nog steeds aandeelhouder is. In 2022 verkocht hij Zorg van de Zaak aan investeringsbedrijf Parcom voor 300 miljoen euro.

Tuchtrecht: Klager richt vizier opnieuw op gewaarschuwde AA 

Gerelateerde artikelen