Inval FIOD om verdenking witwassen

De verdachte maakte vermoedelijk gebruik van financiële structuren die naar voren kwamen uit de Panama Papers.

De FIOD heeft woensdag 30 oktober een woning in de gemeente Valkenswaard en een bedrijfspand in de gemeente Cranendonck doorzocht. 

Dat maakte de fiscale opsporingsdienst bekend.

Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar een 54-jarige man die vermoedelijk gebruik maakte van financiële structuren die naar voren kwamen uit de Panama Papers. De man heeft zo vermoedelijk circa 800.000 euro buiten het zicht van de autoriteiten proberen te houden en witgewassen. Er is administratie in beslag genomen.

De FIOD doet onderzoek naar informatie die is verkregen uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden. Zij bieden financiële constructies aan om gelden vanuit Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij Nederlandse natuurlijke personen. De buitenlandse rechtspersonen zijn veelal opgericht volgens Panamees recht. Bij de oprichting van de rechtspersonen was de Panamese zakelijke dienstverlener ‘Mossack Fonseca’ betrokken.

Eerder maakte de FIOD al bekend bezig te zijn met vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen door middel van financiële constructies die bekend werden door middel van de Panama Papers. Die onderzoeken zijn nog gaande. Dit is een volgend strafrechtelijk onderzoek. Alle onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Gerelateerde artikelen