Interne auditors bij financiële dienstverleners voelen druk toenemen

Een vers rapport van het IIA concludeert dat technologie, regelgeving en stakeholderverwachtingen zorgen voor steeds meer druk op interne auditors bij financiële instellingen.
Het rapport van de Institute of Internal Auditors Research Foundation, stelt dat nieuwe en complexe regelgeving, nieuwe technologische ontwikkelingen én hogere verwachtingen van publiek, pers, politici en pressiegroepen, de belangrijkste ‘uitdagingen’ zijn, waar IA’s wereldwijd mee geconfronteerd worden. 
 
De auteurs van het rapport, dat verscheen onder de titel A Global View of Financial Services Auditing: Challenges, Opportunities and the Future, wijzen vooral op de toegenomen regelgeving, die steeds meer mankracht en middelen eist om compliance te monitoren. Voor de financiële dienstverleners als zodanig betekent dat extra personeel, investeren in  nieuwe apparatuur en software en optimalisering van processen – wat samen met de noodzaak van bezuiniging extra impact heeft op de resultaten van die instellingen.
 
Meer dan 80 % van de deelnemers aan de Global Internal Audit Common Body of Knowledge practitioners’ survey van de IIARF noemt ‘compliance and regulatory risks’ als belangrijkste aandachtsgebied. Vreemd genoeg worden ‘operational risks’ genoemd als belangrijkste issue in de  2015 audit plans.
 
Het gaat de IA’s overigens niet alleen om nieuwe regelgeving als zodanig, maar ook om (het dealen met) allerlei nieuwe instanties, zoals de Financial Services Authority in Indonesië, de Financial Conduct Authority en de Prudential Regulation Authority  in het United Kingdom, het Consumer Financial Protection Bureau in de US, die allemaal hun zegje willen doen over binnen hun jurisdicties opererende instellingen.
Gerelateerde artikelen