Internationale KvK waarschuwt voor verschillende nationale BEPS-implementaties

De International Chamber of Commerce (ICC) waarschuwt landen om breder dan de eigen grenzen te kijken bij de lokale implementatie van de BEPS-voorstellen.
Natuurlijk erkent de ICC dat nationale regeringen alle recht hebben om op eigen wijze BEPS-beleid te formuleren en implementeren, maar wijst nog eens extra op het belang van internationale samenwerking en coördinatie bij het aanpassen van nationale wet- en regelgeving om ongewenste winstverplaatsing en belastingontwijking tegen te gaan.
Alleen bij een mondiaal coherente aanpak is er enige kans op succes.
 
Als voorbeeld wijst de internationale KvK op India, dat ineens een wet verzint die belasting heft op de betalingen voor internet-aankopen – waardoor deze heffing niet valt onder enig bestaand belastingverdrag.  Daarmee wordt het risico op dubbele heffing alleen maar vergoot, aldus de ICC. 
Een ander voorbeeld is China, dat in het kader van CbC-reporting eenzijdig besloten heeft financiële data te ‘mijnen’ uit de administraties van de 1000 grootste Chinese ondernemingen, waardoor volgens de ICC de vertrouwelijkheid van deze administraties én de security ernstig gecompromitteerd worden. De VS kondigde onlangs meerdere maatregelen aan die de overeenkomsten over de aftrekbaarheid van rente van de OESO en de G20 de facto over-rulen. 
 
Volgens de ICC is de werking van dergelijke nationale maatregelen maar al te vaak grensoverschrijdend. Daardoor onytstaat een nieuw doolhof aan fiscale maatregelen en verschillen, een doolhof dat én niet bevorderlijk is voor de internationale handel én nieuwe mogelijkheden tot ontduiking en ontwijking biedt. Elke lokale aanpassing van de internationaal geaccepteerde principes creëert fiscale barrières – en smokkelroutes.
 
Gerelateerde artikelen