Internationaal fiscaal nieuws week-update

Samenvatting internationale fiscale actualiteiten.
Europese Commissie onderzoekt fiscale voorkeursbehandeling Belgische en Franse havenbedrijven 
De Commissie vermoedt dat hier sprake kan zijn van onaanvaardbare staatssteun. In België betaalt een aantal zee- en rivierhavens lagere dan normale vennootschapsbelastingen. Daarmee genieten deze (staats) ondernemingen concurrentievoordeel, aldus de EC. In Freankrijk betalen de meeste havenbedrijven, waaronder ook de 11 ‘grands ports maritimes’ en andere havens, gerund door kamers van koophandel, in het geheel geen vennootschapsbelasting. 
In januari sloot de EC een groot onderzoek af naar hoe de havenbedrijven in de lidstaten fiscaal behandeld worden. Zij vroeg eerder al in elk geval België en Frankrijk om de desbetreffende wet- en regelgeving in lijn te brengen met de betreffende EU richtlijnen. Nu de twee landen aan dat verzoek geen gevolg hebben gegeven, neemt de EU strengere maatregelen.
Omdat de betreffende lokale wetgeving dateert van vóór de oprichting van de EU kan de EC de beide landen niet opdragen de genoten staatssteun terug te halen bij de organisaties.
 
Frankrijk boos over Brits voornemen om vennootschapsbelasting drastisch te verlagen
De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft gewaarschuwd dat de Britse plannen om de belasting te verlagen tot minder dan 15%, de onderhandelingen over de Brexit zal gaan bemoeilijken.
Zowel Parijs als Berlijn beschouwen de maatregel van Osnorne als ‘een vijandige daad’; Sapin denkt dat dergelijke maatregelen de ‘passporting’ mogelijkheden van Britse financiële dienstverleners (vergunning om automatisch in alle lidstaten zaken te doen) niet zullen bevorderen.
OESO wil aftrekbaarheid van rente over interne schulden beperken
In het kader van BEPS (Base Erosion & Profit Shifting) Action 4, vraagt de OESO feedback op voorstellen die paal en perk moeten stellen aan de aftrekbaarheid van rente op schulden die onderdelen van een multinational bij elkaar hebben. Ook door die schulden te verplaatsen naar landen met de hoogste vennootschapsbelastingtarieven en de meeste aftrekmogelijkheden weten de multinationals op oneigenlijke manieren belastingen te vermijden. 
Na veel bezwaren tegen deze strengere regelgeving ligt er nu een gedetailleerd plan van aanpak om de deelnemende landen te helpen een ‘level playing field’ te creëren, ook wat de aftrekbaarheid van dergelijke ‘schulden’ betreft.
De oplossing wordt gezocht in een  ‘fixed ratio rule’  die de mogelijkheid om dergelijke rentes af te trekken beperkt tot een vast percentage van de belastbare winst (tax-EBITDA).
Het betreffende voorstel is hier te downloaden. Feedback is nog mogelijk; het is de bedoeling dat BEPS Action 4 dit jaar nog afgesloten wordt en dat de OESO-landen (die dat willen) de regelgeving in 2017-2018 in hun eigen wetgeving overnemen.
Gerelateerde artikelen