Internal Auditors wegen hun waarde

Het Institute of Internal Auditors onderzocht welke waarde internal auditors zélf denken toe te voegen.
Daaruit wordt in elk geval duidelijk, dat veel organisaties geen formele metrieken hebben of gebruiken om die waarde te monitoren en meten.
Uit het onderzoek, uitgevoerd door de IIA Research Foundation, blijkt dat  chief audit executives hun waarde vooral meten via procesmatige KPI’s als ‘hoe veel van de jaarlijkse auditplanning wordt gerealiseerd?’.
Hoewel deze indicator veel stakeholders zal aanspreken, blijkt dat interessanter indicatoren als klanttevredenheid of ‘voldoen aan de verwachtingen van de belangrijkste betrokkenen’ in de ogen van de chief-auditors veel lager scoren. 
 
Het rapport over het onderzoek, Delivering on the Promise: Measuring Internal Audit Value and Performance, stelt vast dat 15% van de respondenten meldt dat er überhaupt geen formele beoordelingsmaatstaven bestaan voor hun werk en de bijdrage die dat levert of moet leveren. 
 
Volgens de voorzitter van het IIA is het afspreken vandergelijke algemeen erkende maatstaven voor de ‘waarde’ van de internal audit cruciaal voor de erkenning van de rol van de internal audit.  
Delivering on promise bevat daarom ook modellen, om internal auditors te helpen om hun verwqachtingen van de functie en de rol in lijn te brengen met die van andere stakeholders.
 
Een van de achterliggende aanleidingen achter dit onderzoek vormden de bevindingen van een ander onderzoek eerder dit jaat, de 2015 Common Body of Knowledge (CBOK) Global Practitioners Survey, waarbij meer dan 14.500 internal auditors uit 166 landen bevraagd werden. De CBOK rapporten zijn te downloaden via het CBOK Resource exchange at www.theiia.org.
Gerelateerde artikelen