Intensieve zorg zonder mantelzorgcompliment; geen partnervrijstelling

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de Inspecteur van de Belastingdienst bij de vaststelling van de door een erfgenaam verschuldigde erfbelasting terecht toepassing van de partnervrijstelling achterwege heeft gelaten. De erfgenaam had namelijk geen mantelzorgcompliment ontvangen.

In 2014 is de vader van belanghebbende (X) overleden. De tien kinderen van erflater, waaronder X, zijn erfgenaam. De moeder van X is in 2004 overleden. X heeft samen met zijn ouders, en na het overlijden van zijn moeder samen met erflater, een gezamenlijke huishouding gevoerd. Hij stond niet ingeschreven als geregistreerd partner. X heeft aan erflater intensieve zorg verleend. Hij heeft geen mantelzorgcompliment ontvangen. In geschil is of hij recht heeft op de partnervrijstelling.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X niet voldoet aan de in artikel 1a SW 1956 gestelde eisen voor het zijn van partner voor de toepassing van de partnervrijstelling. X heeft immers geen mantelzorgcompliment ontvangen voor zorg die is verleend in het jaar 2013, het jaar voorafgaande aan het jaar 2014 waarin erflater is overleden.

Voorts komt X volgens het Hof niet in aanmerking voor de partnervrijstelling omdat erflater ten tijde van zijn overlijden een indicatie van het CIZ had voor intramurale zorg, hetgeen in de weg staat aan het toekennen van een mantelzorgcompliment omdat deze alleen wordt afgegeven bij een extramurale indicatie. De omstandigheid dat de zorg uiteindelijk via een PGB thuis is verleend, doet daar niet aan af.

Het beroep op toepassing van de in het besluit van 28 mei 2013, BLKB2013/909M neergelegde regeling inzake de toepassing van de partnerregeling ten aanzien van mantelzorgers, wordt door het Hof verworpen. De redenen voor de goedkeuring doen zich in 2013 niet meer voor. Bovendien beschikte erflater niet over een CIZ-indicatie voor extramurale zorg.
Het Hof beslist verder dat de Inspecteur de belastingrente heeft berekend conform de wettelijke bepalingen.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen