Inspecteur kan na fout administratief medewerker ruim 7,5 miljoen schenkbelasting navorderen

Gerechtshof Amsterdam heeft geoordeeld dat ruim 7,5 miljoen schenkbelasting terecht is teruggevorderd door de Inspecteur. Er was namelijk sprake van een redelijkerwijs kenbare fout die bij het invoeren van de gegevens was gemaakt door een administratief medewerker van de Belastingdienst.

De Inspecteur heeft een aangifte schenkbelasting ontvangen inzake een schenking van € 37.713.473 aan X door haar moeder. De bij de aangifte gevoegde berekening komt uit op een verschuldigd bedrag aan schenkbelasting van € 7.530.117. De aangifte is op papier gedaan. Het was niet mogelijk om digitaal aangifte schenkbelasting te doen.

Bij het invoeren van de gegevens in het geautomatiseerde systeem van de Belastingdienst heeft een administratief medewerker als verkrijging niet het in de aangifte vermelde bedrag van € 37.713.473 maar € 37.713 ingevoerd. Dit heeft geleid tot een te lage aanslag schenkbelasting. De te weinig geheven schenkbelasting (€ 7.539.117) is door de Inspecteur nagevorderd.

Hof Amsterdam oordeelt evenals Rechtbank Noord-Holland dat de Inspecteur bevoegd was om na te vorderen. Er is in dit geval sprake van een redelijkerwijs kenbare fout in de zin van artikel 16, tweede lid, aanhef en onderdeel c, AWR, op grond waarvan navordering mogelijk is. Dat (het gevolg van) de fout mogelijk had kunnen worden voorkomen door de hulp van een andere organisatie voor de werkzaamheden rond de aanslagregeling in te roepen, bijvoorbeeld door (meer) inzet van ICT-middelen of een controle achteraf, doet hieraan niet af.

Toelichting:
Ten aanzien van de zuster van X heeft zich hetzelfde voorgedaan en heeft het Hof een gelijkluidende uitspraak gedaan (16/00012, ECLI:NL:GHAMS:2016:3757).

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen