‘Innovatief mkb volop gestimuleerd door overheid’
Omdat het mkb nog steeds wordt gezien als de motor van de Nederlandse economie is innovatie in deze belangrijk om voldoende competitief te blijven. De overheid stimuleert het mkb met verschillende subsidies en fiscale voordelen om innovatieve ideeën te onderzoeken en te ontwikkelen. Deze financiële steun wordt bijvoorbeeld vergeven in de vorm van korting op de loonbelasting, een vast subsidiebedrag, vouchers of een effectief lagere winstbelasting. Veelgebruikte regelingen zijn dan ook de welbekende WBSO en de innovatiebox die daaruit voortvloeit.
WBSO: voor elk innovatief bedrijf
De belangrijkste innovatieregeling in Nederland is zonder twijfel de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Duizenden ondernemers die zich bezighouden met technologische vernieuwingen doen jaarlijks een beroep op deze fiscale regeling. Hun voordeel wordt vertaald in een vermindering van afdracht van loonbelasting. Ook zelfstandigen die zelf research en development verrichten kunnen dit fiscale voordeel aanvragen. De bedrijfsomvang of sector is dus niet relevant, zolang er maar sprake is van technische vernieuwing. Het fiscale voordeel vragen ondernemers aan voor technisch-wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van voor de aanvrager technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen, of programmatuur. Het gaat er niet om of de innovatie baanbrekend is, de innovatie kan ook nieuw zijn voor de ondernemer zelf. Voorwaarde is wel dat er ten minste één technisch knelpunt wordt opgelost om tot nieuwe programmatuur, een goed werkend product of productieproces te komen.
Het WBSO-voordeel wordt elk jaar in het Belastingplan vermeld en is erg interessant voor het mkb. In 2016 is de subsidie over de eerste 350.000 euro aan R&D-loon 32% en 40% voor starters. Bedrijven die meer dan 350.000 euro aan kosten maken krijgen over het meerdere 16% subsidie. Een zelfstandige heeft recht op een vaste aftrek van 12.484 euro en voor zelfstandige starters geldt daar bovenop een extra aftrek van 6.245 euro.
De WBSO kan in principe het hele jaar[1] worden aangevraagd, met een maximum van drie aanvragen per jaar en voor minimaal drie projectmaanden. Als het project na deze aanvraagperiode nog niet is afgerond, dan kunnen ondernemers vervolgens weer een nieuwe aanvraag indienen, net zolang totdat het werkingsprincipe is bewezen en het prototype klaar is.
Innovatiebox: slechts 5% Vpb op innovatiewinst
In het verlengde van de WBSO ligt de innovatiebox. Van dit fiscale voordeel kunnen ondernemers gebruikmaken als zij winst halen uit hun innovatie-activiteiten. Als dit het geval is, en het bedrijf beschikt over een S&O-verklaring (afgegeven na een goedgekeurde WBSO-aanvraag), een patent, kwekersrecht of octrooi voor deze innovatie, dan betalen zij effectief 5% vennootschapsbelasting (in plaats van 25%). Deze ‘korting’ wordt verrekend over het deel van de winst dat toe te rekenen is aan de innovatie-activiteiten. De innovatiebox is een aantrekkelijke regeling, waarbij het voordeel via een goede onderbouwing en in overleg met de Belastingdienst tot stand komt.
De innovatiebox is in 2007 geïntroduceerd en gaat met ingang van 1 januari 2017 veranderen. Hoe deze wijzigingen er precies uit gaan zien kunt u in dit artikel lezen.
Andere Innovatiesubsidies
Naast fiscale voordelen kan het mkb ook profiteren van diverse provinciale en landelijke subsidieregelingen. Een belangrijke daarvan is de MIT-regeling. Via deze ‘Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren-regeling’ kunnen mkb’s, die actief zijn in de Nederlandse topsectoren gebruikmaken van subsidie. Deze subsidie is geen fiscaal voordeel, maar een bedrag dat voor verschillende activiteiten kan worden ingezet. In tegenstelling tot de WBSO kunnen bedrijven deze subsidie gebruiken om bijvoorbeeld kennis in te huren, advies in te winnen of de experimentele ontwikkeling (deels) te financieren. De aanvraagrondes voor deze subsidie worden elk jaar opnieuw bekendgemaakt, en meestal lopen deze van mei tot september. Elk onderdeel van de MIT-regeling heeft wel zijn eigen toekenningscriteria. Dit betekent dat de subsidie voor het ene onderdeel wordt toegekend naar de hoogste kwaliteit, maar bij het andere onderdeel juist weer wordt vergeven volgens het ‘first come, first serve’-principe. Vooral bij deze laatste toekenningscriteria is snelheid en tijdig aanvragen dus handig.
Topje van de (subsidie)ijsberg
Met deze drie regelingen is een topje van de ijsberg onthuld van het brede scala aan overheidsfinancieringen. Want waar deze drie regelingen zich specifiek richten op innovatie (en het mkb), zijn er namelijk ook subsidies voor investering in duurzame energie, energie- en milieubesparing, of het aanbieden van praktijkleerplaatsen als erkend leerbedrijf. Bovendien blijven subsidies niet alleen beperkt tot nationaal niveau. Ook op Europees niveau zijn er financieringsmogelijkheden voor het mkb. Via het zogenaamde Europese SME-instrument (de Champignons League voor het innovatieve mkb) wordt zelfs tot 70% van de ontwikkelingskosten vergoed. Reden genoeg om als mkb dus eens verder te kijken dan de reguliere financieringsvormen.
Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor uw organisatie? Reageer dan op dit artikel. Als marktleider op het gebied van innovatiefinanciering helpen wij al ruim 32 jaar duizenden mkb’s bij het verkrijgen van financiering en alles wat daar verder bij komt kijken.
[1] Bedrijven die loonbelasting afdragen kunnen na september geen WBSO meer aanvragen.
(Bron: PNO Consultants)