ING maakt boekhoudfout van 1 miljard

ING neemt zijn eigen controle over zijn financiële rapportages onder de loep, omdat een aantal transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken zijn verwerkt. Door die fouten moest de nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro worden verlaagd, maakte ING maandag bekend.

Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten is gebleken dat dit zo niet had mogen gebeuren. Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN werd gedeconsolideerd.

De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern. Het bedrijf gaf wel aan dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen