Informatieplicht voor accountantskantoren UK die flirten met private equity

FRC eist tijdige en volledige informatie zodra een koper zich meldt.

Accountantskantoren die zich willen laten overnemen door een private equit-bedrijf moeten de Britse financieel toezichthouder FRC (Financial Reporting Council) inlichten over die plannen. Volgens de FRC is dit om risico’s in de accountancy tegen te gaan. In een brief aan de accountantskantoren eist de toezichthouder volledige en vroegtijdige informatie zodra een private equity serieuze toenadering zoekt.

  • De Britse toezichthouder FRC maakt zich zorgen over private equity in de accountancy
  • Vooral nu Grant Thornton UK wordt belegerd door investeerders
  • De angst is dat investeerders het niet zo nauw nemen met controlewerk
  • Accountantskantoren moeten elke belangstelling van investeerder direct melden

De toezichthouder zegt geen principiële bezwaren te hebben tegen private equity in de accountancy. Maar nu er steeds meer investeerders toeslaan in de sector, wil de FRC de vinger aan de pols houden. “Er zijn grote risico’s die zorgvuldig beheerd moeten worden”, zo schrijft CEO Richard Moriarty van de FRC aan de accountantskantoren.

Zorgen over de opkomst van private equity-investeringen

Volgens de Financial Times maken Britse toezichthouders zich zorgen over de opkomst van private equity-investeringen. Eerder heeft de waakhond al eens gezegd dat private equity-bedrijven weinig begrip hebben voor het werk van accountants. De onafhankelijkheid van de controles zou daardoor in het geding zijn.

Ook vrezen autoriteiten dat accountants hun controles voortaan met de klok in de hand moeten uitvoeren onder druk van de private equity-bedrijven. Tijdsdruk zou ten kosten gaan van de controlekwaliteit, zo is de vrees.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Anders dan in de VS spelen private equity-bedrijven in Groot-Brittannië een kleine rol in de accountancy. Dat verandert nu Grant Thornton UK op het punt staat te worden overgenomen door een investeerder.

De FRC zal accountantskantoren beoordelen op “economische substantie” en niet alleen op de juridische vorm, aldus een persoon die bekend is met de kwestie. De waakhond heeft de kantoren de laatste jaren al flink op de huid gezeten. Vrijwel alle grote kantoren hebben gepeperde boetes gekregen voor falend controlewerk.

Private Equity: kans of bedreiging voor Accountancy?

Gerelateerde artikelen