Implementatie IFRS9: het is vijf voor twaalf, banken!

De Global Public Policy Committee van de Big Six accountantsorganisaties waarschuwt de banken om de nieuwe standaard IFRS9 effectief en conform de geest te implementeren.
De zes grootste accountantskantoren brengen vandaag een paper uit, waarin zij de grote systeembanken waarschuwen om IFRS9 zorgvuldig te implementeren vooral de eisen rond de waardevermindering van ‘expected credit losses’ of te verwachten verliezen over de gehele kredietcyclus.
 
De Global Public Policy Committee (GPPC) is een commissie van vertegenwoordigers van BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG en PwC, die de impact en risico’s van en door politiek en overheidsbeleid voor het vakgebied nauwlettend volgt en becommentarieert.
 
IFRS 9 Financial Instruments, een standaard van de International Accounting Standards Board (IASB), is een nieuwe accounting-standaard die vanaf 1 januari 2018 van kracht wordt. Een belangwekkend onderdeel van deze nieuwe richtlijn is de introductie van de verplichting om voorzieningen te berekenen op basis van toekomstige kasstromen, en potentiële verliezen eerder erkend moeten worden en niet pas als bijvoorbeeld een lening aantoonbaar problematisch wordt, bijvoorbeeld omdat aflossingen achterwege blijven.
 
In het vandaag verschenen document The implementation of IFRS 9 impairment requirements by bankserkent de GPCC ten vole het  recht van de IASB en de IFRS Interpretations Committee om q.q. deze standaards, incl. IFRS 9, te formuleren en vast te stellen, maar heeft wel een aantal opmerkingen en waarschuwingen. Implementatie van IFRS 9 zal nogal wat veranderen in en aan de boekhouding van de banken vanaf 2018. En die veranderingen hebben impact voor alle stakeholders, voor beleggers, toezichthouders én accountants. 
 
De accountants waarschuwen, dat mits die banken de nieuwe standaard op de juiste manier implementeren, dat voor alle betrokkenen positief kan uitwerken. Maar gebeurt de implementatie op inadequate manieren en met de verkeerde bedoeling, dan zal het toch al niet grote vertrouwen dat in banken bestaat nog verder ondermijnd worden. 
Met hun suggesties in dit document hopen de accountants aan hen, die binnen die banken verantwoordelijk zijn voor governance en control, een professionele helpende hand te bieden, om te zorgen dat de nieuwe boekhoudstandaard op de juiste en vruchtbare wijze wordt geïmplementeerd. 
Gerelateerde artikelen