IMA wil dat organisaties een Business Risk Appetite Statement opstellen

Het Institute of Management Accountants heeft een nieuw "Statement on Management Accounting" gepubliceerd: On Implementing an Effective Risk Appetite. Daarmee zullen organisaties beter in staat zijn de belangrijkste risico’s te determineren.
Hedocument in kwestie biedt geïnteresseerden een set richtlijnen, best practices en voorbeelden hoe organisaties een effectief risk appetite statement, or RAS, framework kunnen opzetten en implementeren. Inbegrepen is een RAS-muaturity-model, dat hen helpt te beoordelen waar zij nu staan en dat benchmarks biedt voor de groei naar meer volwassenheid en wijsheid in dezen. 
 
Volgens het IMA is het juist determineren van de eigen ‘risk tolerance’  een van de grootste struikelblokken bij het opstellen van een eigen risico-framework. Dat framework of referentiekader helpt fundamentele vragen te stellen qua strategie, risicobeheersing en de dagelijkse operaties. Het somt ook op wat de belangrijkste ingrediënten zijn, inclusief definities van de belangrijkste begrippen, de stappen om ertoe te komen en wie welke verantwoordelijkheden draagt.
Gerelateerde artikelen