IIA wil standaarden aanpassen om interne audit mee te laten groeien met verwachtingen

Het Institute of Internal Auditors (IIA) formuleert voorstellen voor aangepaste standaarden, die het interne audit-professionals gemakkelijker moet maken te voldoen aan de eisen, gesteld door de nieuwe realiteit.
Het gaat vooral om aanscherping van de standaarden rond onafhankelijkheid, communicatie en kwaliteitsbewaking.
Er komen nieuwe standaarden rond de onafhankelijkheid en objectiviteit van de interne audit, en de adviserende rol die IA moet kunnen spelen. Ook is er aandacht voor nieuwe rollen die IA krijgt toebedeeld. 
 
Vorig jaar werd een aantal kernprincipes in het International Professional Practices Framework benoemd  – enkele bestaande standaarden worden daarmee in lijn gebracht.
Zo moet een chief audit executive voortaan de Board inlichten wanneer IA zich op enigerlei wijze gehinderd of beperkt voelt in de reikwijdte of diepgang van de interne audit en de communicatie over de resultaten daarvan; en deze inperking bediscussiëren tot een oplossing gevonden is. 
Er dienen daartoe ook waarborgen te komen die dergelijke belemmering of inperking van de onafhankelijkheid van IA minimaliseren. Er dienen ook garanties te komen voor de objectiviteit van de chief audit executive, indien deze naast zijn IA-verantwoordelijkheden ook nog andere rollen en verantwoordelijkheden heeft.
 
 Meer details over de voorgestelde aanpassingen, inclusief de mogelijkheid om te reageren, via 
Gerelateerde artikelen