IIA vraagt SEC Internal Auditors verplicht te stellen voor alle beursgenoteerde bedrijven

De IIA reageert op een SEC-verzoek om input voor mogelijke aanpassingen van de audit committee disclosure regelgeving
In juli kwam de SEC met een 55 pagina’s tellend document, waarin een aantal aanpassingen werd voorgesteld  van de regelgeving rond de rapportage van en over auditcommissies; wijzigingen die zouden zorgen voor betere informatie voor investeerders en aandeelhouders. Tegelijk nodigde de SEC stakeholders uit om verdere voorstellen en opmerkingen aan te dragen over auditcommissies en hun rapportages. 
 
De deadline voor input was 8 september – en die heeft de IIA net gehaald, gezien de datering van zijn brief
 
“Willen we echt de belangen van investeerders  beschermen en bevorderen, dan is een onafhankelijke, objectieve en competente interne-auditfunctie een sine qua non voor good governance,”  aldus IIA president en CEO Richard F. Chambers. “En daarom denken wij dat dit hét moment is om het bestaan van zo een functie in elke onderneming verplicht te stellen.”
 
Meer dan tien jaar geleden al erkende de New York Stock Exchange de waarde van een interne-auditfunctie die direct rapporteert aan de auditcommissie. Alle NYSE-listed moeten sindsdien zo’n functie hebben. Ook de  Asian Confederation of Institutes of Internal Auditors stelde vast dat beurzen of overheden die eis stellen in 7 van de 10 staten die zij bevroegen.
 
“Een minimum-eis zou kunnen zijn dat bedrijven die zo’n functie niet willen openbaar maken wat daarvoor de redenen en overwegingen zouden zijn,” zegt Chambers. 
De verplichting om een auditfunctie in te stellen moet ook pprocedurele eisen omvatten, conform erkende standaarden zoals die van de IIA; bovendien zou vereist moeten worden dat de auditcommissie rapporteert over de ‘statuur’ van die auditfunctie, hoe de onafhankelijkheid gegarandeerd wordt en welke middelen die ter beschikking heeft; en de auditcommissie zou ook moeten rapporteren hoe de performance van de interne-auditfunctie is , om (prospect)aandeelhouders maximale informatie te bieden om de interne audit te evalueren.
 
Gerelateerde artikelen