IIA mist internal audit functie in Zorgbrede Governancecode

Het Instituut van Internal Auditors (IIA) heeft met verbazing geconstateerd dat de internal audit functie (IAF) op geen enkele wijze is opgenomen in de voorgenomen Zorgbrede Governancecode 2017.

Dat stelt het IIA-bestuur in een reactie op de consultatieversie van deze Zorgbrede Governancecode. Onlangs hebben de brancheorganisaties besloten tot een herijking en vernieuwing van de Zorgbrede Governancecode 2017, omdat ze de kwaliteit van het bestuur en het interne toezicht in de zorgsector verder willen verbeteren.

Dat de internal audit functie niet is opgenomen in de nieuwe code steekt de organisatie van internal auditors. In de reactie lezen we: “ In vrijwel alle governance codes (onder meer de codes voor beursgenoteerde instellen, voor banken, voor verzekeringen) wordt het belang van een adequate IAF inmiddels volledig erkend en expliciet opgenomen als onderdeel van goed ondernemingsbestuur. Het maatschappelijke vertrouwen in de zorgsector en de (financiële) verantwoording is immers gediend met versterking van de interne beheersing en controle van de registratie en verantwoording van zorggelden. Zeker waar het gaat om maatschappelijke vraagstukken over rechtmatigheid en doelmatigheid. Wij willen u daarom graag in overweging geven om voor grote(re) zorgorganisaties in de code op te nemen dat een IAF als onderdeel van een gezonde governance van zorgorganisaties gezien dient te worden en dat zowel de raad van bestuur als raad van toezicht hierover het gesprek dienen aan te gaan; het bewust kiezen voor geen IAF zou in het jaarverslag moeten worden uitgelegd.”

Gerelateerde artikelen