IIA code leidt tot ander gedrag en houding in de boardroom

De standaard voor de beroepsuitoefening, opgesteld om de status van interne auditors te verbeteren, blijkt twee jaar na de introductie vruchten af te werpen.
Zo concludeert althans een onderzoek onder hoofden Interne Audit (HIA’s)  en voorzitters van auditcommissies, dat ten doel had vast te stellen hoe financiële dienstverleners  leren omgaan met issues rond risico’s en governance en hun interne-auditfunctie.
 
De International Standards For The Professional Practice Of Internal Auditing van het Chartered Institute of Internal Auditors’ (IIA) werd gepubliceerd in juli 2013, met als missie de doelgroep te  “helpen om beter om te gaan met risico’s in hun dagelijkse praktijk, nu zij onder steeds heviger druk staan van het publiek, aandeel- en toezichthouders om de governance in hun organisaties te verbeteren.”
 
Een van de relevantere gevolgen was een betere toegang van de interne auditfunctie tot de Board. De code bevat de aanbeveling om primair te rapporteren aan die Board. Inmiddels blijkt dat voor 72% van de HIA’s standaardpraktijk te zijn, terwijl dat in 2013 nog maar voor 53% gold.
 
Dat betekent dat de ‘status’ van de HIA in de organisaties enorm verbeterd is. 84% neemt nu deel aan vergaderingen met het executive committee – in 2013 was dat 48%. Alle deelnemers hebben toegang tot alle documenten over de auditcommissie (was 89%),  90% ziet de notulen e.d. van de Board (was 69%) en 84% die van de executive committee (69% in 2013).
 
De standaard bevat ook de aanbeveling, om de scope van de interne audit te verbreden tot (en met) de  ‘risk and control culture’. 93% van de HIA’s audit nu regelmatig de risico-cultuur ( was 54%); 90% zegt nu ook te werken aan de ‘risk appetite’ (was in 2013 nog maar 59% ).
Het Institute of Internal Auditors (IIA) heeft gisteren ook een nieuwe versie van zijn International Professional Practices Framework gepubliceerd, met een opnieuw geformuleerd mission statement voor de internal audit en 10 ‘core principles for the professional practice of internal audit’.
Gerelateerde artikelen