IFRS-taxonomie voor hernieuwbare elektriciteitscontracten wordt gewijzigd

Voorstel IFRS voor andere verslaglegging duurzaam opgewekte stroom

De International Accounting Standards Board (IASB) heeft een voorstel gepubliceerd voor wijzigingen in de IFRS-taxonomie met betrekking tot contracten voor hernieuwbare elektriciteit. Deze wijzigingen zijn bedoeld om nieuwe openbaarmakingsvereisten te weerspiegelen die zijn voorgesteld in het Exposure Draft “Contracts for Renewable Electricity”. Dat staat op de website van de IASB. Het voorstel omvat de toevoeging van één nieuwe tabel en 14 nieuwe elementen aan de IFRS-taxonomie.

  • IASB stelt taxonomie-update voor hernieuwbare elektriciteitscontracten voor
  • Nieuwe elementen verbeteren digitale rapportage en vergelijkbaarheid
  • Deadline voor feedback: 14 oktober 2024, implementatie verwacht 2025

De voorgestelde wijzigingen zijn een direct gevolg van het rapport “Contracts for Renewable Electricity” -dat in mei 2024 werd gepubliceerd. Dit ontwerp stelt voor om IFRS 9 (Financiële Instrumenten) en IFRS 7 (Financiële Instrumenten: Informatieverschaffing) aan te passen met betrekking tot contracten voor hernieuwbare elektriciteit. Het doel is om gebruikers van financiële overzichten beter inzicht te geven in hoe deze contracten de financiële prestaties en toekomstige kasstromen van een entiteit beïnvloeden.

Tijdige implementatie

De IASB streeft ernaar de definitieve wijzigingen in het vierde kwartaal van 2024 uit te brengen, met een mogelijke ingangsdatum voor jaarlijkse verslagperioden die beginnen op of na 1 januari 2025. Om te zorgen dat de taxonomie-update tijdig beschikbaar is voor de IFRS Accounting Taxonomy 2025, heeft de IASB toestemming gekregen van het Due Process Oversight Committee om deze voorgestelde update te publiceren op basis van het Exposure Draft. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Belangrijkste wijzigingen

Het voorstel omvat de toevoeging van één nieuwe tabel en 14 nieuwe elementen aan de IFRS-taxonomie. Deze zijn specifiek ontworpen om de voorgestelde openbaarmakingsvereisten voor contracten voor hernieuwbare elektriciteit te weerspiegelen.

Introductie van nieuwe elementtypes

De IASB stelt voor om twee nieuwe elementtypes te introduceren in de IFRS Accounting Taxonomy:
1. Een ‘energy’ elementtype om het volume elektriciteit weer te geven.
2. Een ‘monetary-per-nergy’ elementtype om de gemiddelde marktprijs per eenheid elektriciteit weer te geven.

Gevolgen voor financiële rapportage

De voorgestelde wijzigingen zijn bedoeld om de kwaliteit en vergelijkbaarheid van digitale financiële rapportage te verbeteren. Door specifieke elementen voor deze nieuwe openbaarmakingen toe te voegen, wordt het voor entiteiten minder noodzakelijk om uitbreidingselementen te creëren, wat de efficiëntie en begrijpelijkheid voor gebruikers ten goede komt.

Overgangsbepalingen

Het voorstel bevat ook richtlijnen voor de overgang naar de nieuwe vereisten. Entiteiten zijn niet verplicht om eerdere perioden aan te passen, maar kunnen kiezen voor een cumulatieve catch-up benadering. De bestaande mechanismen in de IFRS-taxonomie kunnen worden gebruikt om informatie over deze overgang te taggen.

Consultatie en volgende stappen

De IASB nodigt belanghebbenden uit om feedback te geven op de voorgestelde wijzigingen. Er worden specifieke vragen gesteld over de adequaatheid van de voorgestelde wijzigingen, het gebruik van elementlabels en documentatielabels. De deadline voor het indienen van commentaar is 14 oktober 2024. Na analyse van de ontvangen feedback zal de IASB de nodige aanpassingen maken aan het voorstel. Eventuele wijzigingen in de voorgestelde openbaarmakingsvereisten in het Exposure Draft “Contracts for Renewable Electricity” zullen worden weerspiegeld in de uiteindelijke taxonomie-update. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Implicaties voor financiële professionals

Financiële managers en accountants moeten zich voorbereiden op de implementatie van deze nieuwe openbaarmakingsvereisten. Dit kan aanpassingen vereisen in interne processen en systemen voor financiële rapportage. De voorgestelde wijzigingen bieden kansen om de kwaliteit en efficiëntie van digitale financiële rapportage te verbeteren. Financiële professionals worden aangemoedigd om vertrouwd te raken met de nieuwe elementen en hun gebruik in XBRL-rapportage.

Aandacht voor overgangsbepalingen

Gezien de flexibiliteit in de overgangsbepalingen, moeten financiële managers zorgvuldig overwegen welke aanpak het meest geschikt is voor hun organisatie en hoe ze de overgang het best kunnen communiceren in hun financiële rapportage. In aanvulling op de voorgestelde wijzigingen in de IFRS-taxonomie, zijn er enkele recente ontwikkelingen die relevant zijn voor financiële professionals:

1. De Financial Accounting Standards Board (FASB) heeft onlangs een voorstel gepubliceerd voor verbeterde openbaarmakingsvereisten voor klimaatgerelateerde financiële risico’s, wat aansluit bij de groeiende aandacht voor duurzaamheidsrapportage.

2. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) heeft een update gegeven over de ontwikkeling van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die naar verwachting een aanzienlijke impact zullen hebben op de rapportagevereisten voor Europese bedrijven.

3. De International Sustainability Standards Board (ISSB) heeft nieuwe richtlijnen uitgebracht voor de implementatie van hun eerste twee standaarden, IFRS S1 en IFRS S2, die gericht zijn op algemene duurzaamheidsgerelateerde openbaarmakingen en klimaatgerelateerde openbaarmakingen.

Gerelateerde artikelen