IFRS leasing standaard komt pas in 2019, IFRS 9 hoofdpijndossier

Ondernemingen, vooral banken, verwachten veel problemen bij de implementatie van nieuwe standaarden die de komende jaren van kracht worden.
Op AccountancyLive beschrijft Jeroen Van Doorsselaere, IFRS expert bij Wolters Kluwer Financial Services, enkele valkuilen rond de IFRS leasing standaard (2019) en de zorgen om IFRS 9, Financial Instruments. 
 
Enige tijd geleden zei de IASB voorzichtig dat de lang verbeide nieuwe leasing-standaard  rond 1 januari 2019 gereed zal zijn. Eerder werd uitgegaan van 2021 op zijn vroegst. Dat is ook de deadline voor de aanpassing van de contracten onder de nieuwe insurance-standaard (in IFRS 9, Financial Instruments). In 2016 komen er ook nog aanpassingen aan IFRS 14, Regulatory Deferral Accounts. Werk aan de winkel dus, de komende jaren.
 
Nu IFRS 9 (insurance contracts) en de revenue recognition standaard IFRS 15,  Revenue from Contracts with Customers, uitgesteld zijn van 2017 tot 2018 zal de focus de komende tijd liggen op de implementatie van IFRS 9 en IFRS 15.
 
De Capital Markets Advisory Committee (CMAC) heeft de IASB aangesproken over de impact van IFRS 9 op een aantal key performance indicators (KPIs) voor investeerders die zich baseren op de jaarverslagen.  Daarbij werd aandacht gevraagd voor de vereisten rond expected loss in IFRS 9 – die vooral de P&L en kapitalisering van banken negatief zullen beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat de banken nu minder ‘klaar’ zijn voor IFRS9 dan in juni, en nu al vertragingen inboeken in hun planningen.  
 
Meer details via accountancylive.com.
Gerelateerde artikelen