IFRS Foundation reviewt eigen governance

De toezichthouder van de IASB onderwerpt de eigen governance en financiële huishouding aan grondig onderzoek.
De focus van dit zelfonderzoek ligt op drie terreinen: ten eerste dat IFRS relevant blijft; ten tweede dat IFRS consistent gebruikt wordt en tenslotte of de eigen governance en financiën verbetering behoeven en kunnen krijgen.
 
Een dergelijke review is volgens de statuten van de IFRS Foundation elke vijf jaar verplicht. Dit keer is de review wellicht nuttig om de beleidsmakers van de EU gerust te stellen, die zich nogal eens bezorgd getoond hebben over de governance, accountability, transparantie en mogelijke conflicterende belangen van de leden onderling. Leden van de commissie economische zaken van het Europees Parlement hebben meermalen geprobeerd om de IASB ‘onafhankelijk’ te laten onderzoeken; vorig jaar nog werd geklaagd over de traagheid waarmee de IASB nieuwe benoemingen meldde. 
 
Tegenstanders beweren dat met de huidige structuur niet duidelijk is hoe de IASB zich verantwoordt tegenover die beleidsbepalers, anders dan andere internationale instellingen; en evenmin is altijd even duidelijk hoe de Europese subsidies die ze ontvangt besteed worden.
 
Michel Prada, voorzitter van de Trustees van de IFRS Foundation Trustees,  zegt dat eerdere reviews de publieke accountability van de Foundation en de IASB zeker verbeterd hebben. "Today we are seeking public comment on what further enhancements can be made, and how the IFRS Foundation should respond to an ever-changing reporting landscape. The Trustees welcome all feedback and encourage interested parties to participate in this important review."
 
Gerelateerde artikelen