IFRS 9: zou de nieuwe standaard de Griekse bankencrisis hebben kunnen voorkomen?

Het aftellen is begonnen voor de implementatie van IFRS 9, Financial Instruments, die van kracht wordt in januari 2018. Damian Burke van 4-Most Europe vraagt zich op AccountancyLive af of IFRS 9 de Griekse crisis had kunnen voorkomen of verlichten.
IFRS 9  behandelt bijvoorbeeld de vraag, hoe credit losses (impairment) geïdentificeerd en geboekt moeten worden; en daarover is in de praktijk het laatste woord nog lang niet gesproken. 
In elk geval wijkt de nieuwe standaard sterk af van de huidige IAS 39, Financial Instruments: Recognition and Measurement, alleen al omdat deze focust op ‘expected credit losses’in plaats van ‘incurred losses’ – een van de aanleidingen voor die verandering zijnde de crisis van 2007/2008 en de kosten die gemoeid waren met de bail-out van al die banken. 
 
Vaak wordt het gebrek aan liquidity genoemd als een van de belangrijke oorzaken van de Griekse bankencrisis. Had IFRS 9 daar iets aan veranderd? Dat die banken te weinig liquidity hadden kwam doordat er teveel geld geïnvesteerd was in Griekse staatsobligaties (met een te hoge rente), doordat de banken te laat verliezen op leningen opmerkten en die helemaal te laat erkenden, en een algeheel gebrek aan liquiditeiten in de Europese markten.
Hoe zou IFRS 9 die oorzaken beïnvloed kunnen hebben? Op een aantal manieren. Benieuwd daarnaar? Lees dan verder via www.accountancylive.com/. 
Burke eindigt zijn betoog met: "There is always a risk, given the subjective nature of the IFRS 9 standard and the management judgment required to apply it, that organisations fail to recognise losses on failing assets soon enough – but this is a step in the right direction." 
Gerelateerde artikelen