IFAC-rapport over visie toekomstbestendig accountantsberoep

De International Federation of Accountants (IFAC) heeft het rapport ‘Developing a Future-Ready Profession’ gepubliceerd. Hierin verkent zij kennis, ideeën en ervaring over een toekomstbestendig beroep. Het rapport gaat ook in op de belangrijkste internationale ontwikkelingen voor accountants in business.

Wat is de impact van nieuwe technologie? Hoe kan integrated reporting leiden tot betere rapportages? En hoe zet je risico management effectiever in? Een aantal belangrijke uitkomsten voor accountants in business uit het rapport:

  • De financieel professional wordt geconfronteerd met een snel veranderende omgeving gedreven door technologie/ digitale disruptie.
  • Rollen als het traditionele boekhouden, handmatige data entry en management by spreadsheet verdwijnen. Technologie, data en niet financiële informatie specialisten nemen toe.  Het profiel van de financieel professional zal dus stevig veranderen.
  • Eigenschappen als ‘visionary leadership, a valued professional, adaptable, innovative en ‘an effective communicator’ zijn nodig.
  • De traditionele accounting professie verliest terrein.

De publicatie is gebaseerd op inzichten van de internationale vergadering van de Professional Accountants in Business Committee van IFAC, die eind maart plaatsvond. Namens de NBA waren aanwezig drs. Tine van de Werken RA, CFO van Dümmen Orange en lid van het PAIB Committee, en drs. Marianne Nieuwenhuis RC, Technical Advisor.

 

(NBA)

Gerelateerde artikelen