IFAC roept G-20 op: steun internationale standaarden!

Volgende maand, in september, vergaderen de G-20 weer, dit keer in China. De International Federation of Accountants roept de twintig landen op om nu ernst te maken met de adoptie van internationale accounting- en auditing-standaarden.,
En zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de zo broodnodige economische en juridische stabiliteit en transparantie.
 
IFAC publiceerde daartoe een document van 8 pagina’s, onder de titel Trust and integrity, The accountancy profession’s Call for action. Daarin schetst de IFAC haar visie op betere governance in zowel de publieke als private sector, cruciaal om een stabiele groei van de economie wereldwijd te ondersteunen.
 
Van groot belang, aldus IFAC, is dat er meer transparantie komt, zodat en opdat er weer vertrouwen terugkomt in de instituties die het fundament vormen van de financiële markten. En de accountancy en accountants en auditors spelen daarbij een sleutelrol!
 
Maar ook de G-20 moeten daarin positie kiezen, bijvoorbeeld door het idee van wereldwijd geldende internationale standaarden te omarmen en bevorderen. Het gaat dan om standaarden voor accounting, auditing, beroepsethiek en – opleidingen, ook voor de overheidsfinanciën. Maar daarbij zijn ook mondiale standaarden voor good governance, regelgeving en toezicht broodnodig.
 
Specifiek stelt IFAC voor om IFRS te adopteren als wereldwijde standaard, naast de bijbehorende International Standards on Auditing en auditor-onafhankelijkheid van de International Ethics Standards Board for Accountants en de International Public Sector Accounting Standards.
 
Een van de struikelblokken blijft daarbij de houding van de SEC tegenover IFRS – begin deze eeuw leek de SEC genegen om IFRS te overwegen, maar tegenwoordig lijkt de toezichthouder zich in een nieuw nationalisme weer helemaal op US GAAP te richten. 
 
Gerelateerde artikelen